Романо Проди подаде оставка
Романо Проди подаде оставка / снимка: BGNES
Италианският премиер Романо Проди връчи оставката си на италианския президент Джорджо Наполитано, след като неговият кабинет загуби по-рано важен вот в Сената за италианската външна политика и в частност за италианската мисия в Афганистан, съобщи Франс прес, позовавайки се на италианската агенция АНСА.

Проди връчи оставката си на среща с президента в президентския дворец "Куиринале". Преди това той бе насрочил извънредно заседание на кабинета, за да обсъдят настоящата политическа криза в Италия.

Италианският президент Джорджо Наполитано е насрочил за 22 февруари в 9 часа по Гринуич /10 часа местно време/ консултации във връзка с политическата криза в страната, предизвикана от подадената оставка на премиера Романо Проди, предаде Франс прес.

Президентът е помолил досегашното правителство на Проди да продължи да изпълнява задълженията си и да следи текущите дела.

Според италианската политическа традиция, когато премиер подаде оставката си, държавният глава започва поредица от срещи с основните политически лидери. Последните избори в Италия бяха през април 2006 г., припомня Франс прес.

Настоящата криза беше предизвикана от факта, че по-рано днес италианското правителство загуби важния вот в Сената. Правителството се нуждаеше от подкрепата на 160 сенатори, за да продължи сегашния си външнополитически курс, но получи гласовете на 158 сенатори. Против външната политика на кабинета на Романо Проди гласуваха 136 сенатори. Голям брой членове на Сената се въздържаха. Въздържането от гласуване в италианския парламент винаги се е приемало като отрицателен вот, припомня АНСА.

Правителството на Проди има в Сената мнозинство от само един глас и е принудено да разчита на гласовете на седем пожизнени сенатори, припомня Франс прес.

След като председателят на Сената Франко Марини обяви колко депутати са подкрепили външнополитическата линия на кабинета на Проди, някои сенатори от десницата започнаха да скандират: "Оставка, оставка".

Загубата на вота за външната политика на правителството е голям удар за управляващите. В навечерието на гласуването италианският външен министър Масимо д'Алема подчерта колко важно е то. Според италианската преса той дори е казал, че ако правителството не спечели необходимата, министрите ще "трябва да се приберат по домовете".

Решаващият удар по правителството на Проди нанесоха трима пожизнени сенатори и двама сенатори от крайната левица, влизаща в управляващата коалиция, отбелязва АНСА. Изненадващо от гласуване се въздържаха пожизнените сенатори Джулио Андреоти и Серджо Пининфарина.

Бившият италиански държавен глава Оскар Луиджи Скалфаро беше третият пожизнен сенатор, помогнал за днешното поражение на кабинета на Проди. Той обаче не присъства на гласуването, защото тежък грип го прикова на легло.

За поражението на Проди допринесоха и сенаторите от крайната левица Фердинандо Роси и Франко Турилято, които се въздържаха от гласуване.

След края на вота бившият италиански премиер Силвио Берлускони призова премиера да си подаде оставката.