Ремонтите в Кръшко продължават в петък, Словения призна за инцидента
Ремонтите в Кръшко продължават в петък, Словения призна за инцидента / снимка: БГНЕС

Ремонтните работи на реактора в словенската ядрена централа Кръшко, които бяха преустановени в сряда заради изтичане в охладителната система, може да бъдат подновени още утре. Това съобщи директорът на централата Стане Розман.

Словенският министър на вътрешните работи Драгутин Мате увери, че инцидентът с ядрената централа от сряда "не представлява никакъв проблем" и че всичко върви добре. Това изказване той направи при пристигането си за срещата със своите европейски колеги в Люксембург.

Австрия поиска обяснения от Словения, която според нея не е подала адекватна информация за истинския характер за инцидента в АЕЦ Кръшко. Австрийският министър на околната среда заяви, че словенските власти първоначално не са съобщили за реален проблем, а са подали информация за "упражнение". Той се закани, че ще постави въпроса на следващия Съвет на министрите на Европейския съюз в Люксембург.

Словенският министър на околната среда Янез Подобник призна, че агенцията за ядрена сигурност на страната му първоначално се е объркала във формулировката, съобщавайки по погрешка, че инцидентът, който стана в централата в Кръшко, е тест.

"Агенцията за ядрена сигурност вече се извини. Тя използва лоша формулировка. Това беше грешка, автентична хуманитарна грешка", каза министърът при пристигането в Люксембург за срещата на европейските министри за околната среда. "Грешката бе поправена за няколко минути и правилният формуляр беше веднага изпратен", добави той. Министърът подчерта, че "не е имало инцидент, само слабо изтичане" на охладителна вода. "Ситуацията е изцяло под контрол и няма никакво замърсяване на околната среда", добави още Подобник.

Европейската комисия заяви, че е включила Европейската система за спешна информация за радиоактивност ECURIE опасявайки се от радиоактивен риск. Това е станало след инцидента в ядрената централа Кръшко, на стотина километра от словенската столица Любляна. Инцидентът е бил предизвикан от изтичане на вода.

Ядрената централа Кръшко на стотина километра от словенската столица Любляна. Централата произвежда 20% от консумираната в Словения енергия и 15% от използваната в Хърватия.