/ БГНЕС
Европа е обхваната от гореща вълна. Температурите в Португалия доближиха 46 градуса по Целзий, на места в Холандия асфалтът се разтопи, а в Австрия сложиха специални защитни обувки на полицейските кучета, предаде Франс прес.
 
В Португалия се очаква пикът на горещините да е бил днес. Температурите на места доближиха 46 градуса по Целзий, но са се усещали като 50 градуса.
 
Червен код за горещини бе обявен за над половината територия на Португалия.

ВИЖТЕ СНИМКИ ТУК

Жега в Испания и Португалия
БГНЕС

Най-високата измерена досега температура в страната е 47,4 градуса през 2003 г., припомня Асошиейтед прес.
 
Горещото и сухо време предизвика няколко горски пожара в Португалия.
 
Близо 740 пожарникари и 11 самолета цистерни и хеликоптери гасят огъня, който изпепели 1000 хектара близо до град Моншик, в южната област Алгарве. Армията ще изпрати 130 войници, които да помогнат на огнеборците, съобщи АФП.
 
"Това е много сериозна обстановка на екстремни горещини", заяви португалският президент Марселу Ребелу да Соуса, цитиран от АП.

Жега в Испания и Португалия
БГНЕС

Екстремно топло: Червен код за горещини в Португалия и Испания (СНИМКИ)
 
В столицата Лисабон градските паркове бяха затворени, приютите за бездомници отвориха по-рано и властите призоваха местните жители да ограничат излизанията, отбелязва АФП.
 
Съседна Испания също издаде предупреждения за екстремни горещини за южните си райони. В туристическия град Кордоба температурата доближи 44 градуса.
 
Трима души починаха тази седмица в Испания в резултат на горещините - един в Барселона и двама в района на Мурсия.
 
В северната част на страната, път до Франция бе отрязан за няколко часа заради пожар. Шосето бе отворено отново тази вечер, след като огънят бе овладян.

Жега в Испания и Португалия
БГНЕС

Пожар отряза път между Испания и Франция
 
Днес Франция преживя най-тежкия си ден за пътния трафик от началото на годината, с огромни задръствания, причинени от връщането на летовниците от юли и заминаването на почиващите през август. Тази сутрин бе регистриран пик от 705 километра "тапи", съобщи Франс прес.
 
Днес е бил изваден за известно време от експлоатация един от реакторите в АЕЦ "Фесенхайм", най-старата френска атомна електроцентрала, предаде Асошиейтед прес, като се позова на компанията оператор, Е Де ЕФ (EDF).

Тревожен доклад за климата и анормални промени по света, спомената е и България

Жега в Испания и Португалия
БГНЕС

От четвъртък във Франция бяха спрени временно четири реактора в три АЕЦ, близо до Рейн и Рона. Причината е да бъде избегнато прегряване на реките, а оттам и масово измиране на рибите, каквото бе регистрирано миналата седмица в Германия.
 
В Австрия, температурата достигна близо 34 градуса в столицата Виена. На полицейските кучета в страната бяха сложени специални защитни обувки, предаде Франс прес.

Човечеството вече живее на „кредит“ на Земята
 
В Холандия властите затвориха някои отсечки от пътища, тъй като асфалтът започна да се топи.
 
В Италия автомобилният трафик също бе много натоварен. 79-годишна жена почина на плаж в северозападната област Лигурия, както изглежда от топлинен удар.

Жега в Испания и Португалия
БГНЕС

Учени откриха в Антарктида признаци за глобална катастрофа
 
На север, в Швеция, която преживя най-горещия си месец юли от 250 години и поредица рекордни пожари, дъждове донесоха днес облекчение в голяма част от страната. Температурите се понижиха в рамките на нормалните за сезона 20 до 25 градуса.
БТА