/ iStock/Getty Images
Рекордните горещини в Северна Америка са резултат от климатичните промени, сочат данните от проучване на международен екип от учени, цитирани от Ройтерс.

Гореща вълна обхвана части от САЩ и Канада в края на месец юни, като бяха отчетени рекордно високи температури. В Канада те стигнаха до 49,6 градуса по Целзий. Рекордни жеги в Северна Америка се очакват и тази седмица.

Рекордни горещини обхванаха части на Канада

Подобни аномалии щяха да бъдат "почти невъзможни" без климатичните промени, категорични са учените. В изследването са взели участие 27 международни експерти под ръководството на климатолози от Оксфордския университет. Според тях заради глобалното затопляне такива рекордни горещини в Северна Америка вече са 150 пъти по-вероятни.

Климатолозите изчисляват, че толкова високо температурите са се покачвали веднъж на хиляда години, но отбелязват, че е трудно да бъдат предвидени безпрецедентни жеги като тези в началото на лятото. Ако продължи отделянето на сегашното количество парникови газове, подобни температурни аномалии могат да се случват на всеки пет - десет години до 2040 г., предупреждават експертите.

Възможно ли е изкуствено да охладим планетата?

"Хората трябва да осъзнаят, че горещите вълни са убийци", казва Фридерике Ото, климатолог в Оксфордския университет и съавтор на проучването. Според нея предотвратяването на смъртните случаи по време на горещи вълни трябва да бъде основен приоритет за властите.
БТА