Разследват италиански офицери за убийство при потъване на кораб с мигранти
Разследват италиански офицери за убийство при потъване на кораб с мигранти / Guliver/Getty Images, архив

Офицери от италианските ВМС, включително жена капитан на кораб, която е наградена с орден за заслуги за спасителни операции, са разследвани за убийство по непредпазливост и отказ за оказване на помощ на застрашени лица след потъването на мигрантски кораб през октомври 2013 г., предаде Франс прес.

Италианските ВМС потвърдиха, че разследване се води от прокуратурата в Рим, но отказаха коментар по случая.

На 11 октомври 2013 г. патрулният катер "Либра" се е намесил след потъването на кораб със стотици сирийци между Малта и италианския остров Лампедуза. Тогава са спасени 212 души, 26 тела са извадени от водата, а в неизвестност остават над 240 души, сред които около 60 деца.

В този ден сирийски лекар, който губи децата си на 6 години и на 9 месеца при корабокрушението, многократно се обажда през деня на италианската брегова охрана по сателитен телефон и предупреждава, че корабът се пълни с вода.

Глад, побои и убийства на корабите с мигранти за Италия

Италианската брегова охрана предава в 13.05 ч. сигнала на малтийските си колеги, а в 13.40 ч. изпраща съобщение за ситуацията до всички кораби в района.

В зоната са се намирали "Либра" и италианската корвета "Химера", но никой от двата не се е притекъл на помощ, изглежда в очакване на инструкции от малтийската брегова охрана.

Мигрантският кораб потъва в 17.07 ч. Малтийските спасители пристигат малко след това, а "Либра" - около 18.00 ч. За мнозина тогава е вече твърде късно.

Какво се случи на 11 октомври 2013 година

"Либра" е бил командван от капитан Катиа Пелегрино, първата жена командир на италиански военен кораб, която впоследствие е наградена с орден за заслуги за тази спасителна операция и други подобни в рамките на операция "Маре нострум", в която италианските ВМС са спасили десетки хиляди мигранти през 2013 и 2014 г.
Преживяванията й са предмет на документалния филм "Изборът на Катиа", който предизвиква силно вълнение в Италия.

Пелегрино и другите разследвани офицери "са повече от невинни, те са герои! Едно е да се провери дали е имало проблеми в координацията, но да се допуска версия за убийство по непредпазливост и отказ за оказване на помощ на застрашени лица, това, честно казано, е лишено от основание", заяви във в. "Месаджеро" председателят на комисията за отбрана в италианския Сенат Никола Латоре.

Източник: БТА