/ БГНЕС
Разсекретени документи на Комитета за държавна сигурност (КГБ), излезли на светло в Русия, описват бъдещия тогава президент Владимир Путин като „съвестен и дисциплиниран шпионин в началото на кариерата му“.

"Другарят Путин... непрекъснато повишава идеологическото си, политическото и професионалното си ниво", се казва в документа от една страница, достигнал до руските медии.

Той е написан, докато разузнавачът се превръща в политик през 20-те си години, информира АФП. Младият Путин получавал и „поздравления от своите ментори“ в организацията „за добре организираната му работа и резултати“, се казва в документа.

В момента на 67 години, Путин е работил за тайната служба от средата на 70-те години на миналия век и е бил командирован в Дрезден, тогава Източна Германия, от 1985 до 1990 г., когато съветската власт се разпада.

В Кремъл той се е обградил с много бивши служители на тайната служба, а ФСБ, наследникът на КГБ, остава мощна агенция.

Профилът на президента, съставен от КГБ, е част от изложба в Централния архив за исторически и политически документи във втория по големина руски град Санкт Петербург, включваща други разсекретени досиета.

През 2016 г. Путин - който е на власт като президент и министър-председател две десетилетия - разкри, че е запазил членската си карта на комунистическата партия на СССР по сантиментални причини.
БГНЕС