Разпитват сътрудник на Ширак по случай на незаконно присвояване
Разпитват сътрудник на Ширак по случай на незаконно присвояване / netinfo

Френската полиция разпита ключов съюзник на напускащия поста президент на Франция Жак Ширак в рамките на разследване за злоупотреби и незаконно присвояване, визиращо четирима бивши сътрудници на Ширак от времето, когато той бе кмет на Париж, предаде Асошиейтед прес, като се позова на съдебни източници.

Ален Жупе, бивш премиер, който е работил като финансов директор в кметството на Париж, когато Ширак бил градоначалник на френската столица, бе изслушан вчера като свидетел в разследването.

Ширак, който сдава поста на Никола Саркози, бе кмет на Париж от 1977 до 1995 година.

Дванайсет души, включително четирима членове на екипа на Ширак в кметството, са разследвани заради програма за фалшиви работни места или че са се възползвали от нея.

Съдията, който води разследването, може да разпита Ширак по случая през юни. Президентският имунитет на Ширак досега го защитаваше по този и други корупционни скандали, отбелязва агенцията.

През 2004 г. Жупе бе обвинен по подобен случай - фалшив план за работни места в неговата, и на Ширак, бивша партия. Той получи 14-месечна условна присъда и едногодишна забрана за участие в политиката.

Жупе бързо се съвзе от скандала, като се върна на политическата сцена скоро след изтичането на забраната. Той бе преизбран за кмет на Бордо миналата година, припомня АП.