/ пресцентър, Президентство
България и Албания са не само съюзници, но споделят и истинско приятелство и партньорство, значим принос за което има и българското национално малцинство в страната. Това заяви президентът Румен Радев в словото си на приема по повод Националния празник на България – 3 март, даван от посолството ни в Албания за дипломатическата общност, изтъкнати представители на албанското общество и на българската общност.

Радев: Европейската интеграция на Албания е в интерес на целия регион и на ЕС (СНИМКИ)

На приема присъстваха президентът Илир Мета, бившият албански президент Реджеп Мейдани, председателят на парламента Грамоз Ручи, представители на изпълнителната власт, както и кметовете на Девол, Корча, Пустец и Балш, в които живеят и представители на българското национално малцинство.

пресцентър, Президентство

Държавният глава пожела на сънародниците ни в Албания успех в тяхната историческа мисия да свързват двата приятелски народа. Румен Радев призова българите в Албания да бъдат лоялни и горди граждани на страната, но да не забравят и пазят своята българска идентичност.
 
Президентът благодари на представителите на албанските институции, които присъстваха на приема, за приетите законови разпоредби, с които се създава възможност за българското национално малцинство да упражнява своите права.