/ пресцентър, Президентство
Албания е изпълнила критериите за начало на преговори за членство с Европейския съюз и България ще продължи да подкрепя нейното европейско бъдеще. Това заяви държавният глава Румен Радев на среща с президента на Република Албания Илир Мета в Тирана.

Българският президент е на държавно посещение в Албания по покана на своя колега. Румен Радев открои заключенията на мониторинговия доклад на Европейската комисия за напредъка на Албания в областта на върховенството на правото, правата на гражданите, реформата на публичната администрация, борбата с организираната престъпност и корупцията, които дават основание за определянето на дата за започване на преговори за членство в ЕС още на следващата среща на Европейския съвет в края на месец март.

пресцентър, Президентство

Европейската перспектива на Западните Балкани е от ключово значение за стабилността и сигурността не само на Югоизточна Европа, а и на Европейския съюз, подчерта българският президент. Румен Радев поздрави Илир Мета за успешното албанско председателство на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, което доказва, че Албания заслужава по-активна подкрепа в своя европейски път.
 
Като важен критерий за постигането на напредък в процеса на европейска интеграция Румен Радев открои изграждането на добросъседски отношения на Балканите и ефективното прилагане на законовите разпоредби, които дават възможност българското национално малцинство в Албания да упражнява правата си, особено за обучение по български език.

„Убеден съм, че ще бъдем свидетели на успешно приключване на процеса и на приемането на всички законови и подзаконови нормативни актове“, заяви президентът и изрази очакването на страната ни предстоящото преброяване на населението в Албания да предостави възможност на сънародниците ни да изразят свободно волята си в съответствие с европейските стандарти.

пресцентър, Президентство

Потенциалът за последващо задълбочаване на двустранното сътрудничество в икономиката и взаимните инвестиции също беше във фокуса на срещата на двамата президенти. Над 70 български компании вече са инвестирали в Албания, което създава благоприятна основа за разширяване на икономическото партньорство. Като основно предизвикателство пред бизнеса на Балканите беше откроена недостатъчната свързаност, както и дългогодишното забавяне на изграждането на Европейски транспортен коридор 8. Развитието на транспортната  и железопътна инфраструктура, постигането на по-висока дигитална и енергийна свързаност е в интерес не само на бизнеса, но и на туризма. И Румен Радев, и Илир Мета подчертаха необходимостта от възстановяване на пряката авиолиния София – Тирана като най-ефективна мярка за насърчаване на двустранния обмен в областта на образованието, науката, културата и спорта.
 

Президентът Мета изрази признателността си за оказаната от страната ни своевременна финансова и експертна помощ при тежкото земетресение в Албания през ноември м.г. Заключенията на българските експерти са били водещи на последвалата донорска конференция за набиране на средства в подкрепа на пострадалите и възстановяване на разрушенията. Румен Радев подчерта, че някои от българските специалисти, участвали в оценяването на щетите от земетресението, са част от неговата делегация, както и представители на български браншови организации от сферата на строителството, които са готови да вземат участие в процеса на възстановяване на град Дуръс.

пресцентър, Президентство

В отговор на журналистически въпрос на съвместната пресконференция за напрежението, което засиленият миграционен натиск по турско-гръцката граница оказва върху целия регион, българският президент заяви, че ефективният дипломатически диалог е най-ефективното средство за неговото преодоляване. Държавният глава подчерта, че тази ситуация създава и проблем за сигурността на европейските граждани и изисква ЕС да окаже помощ както на Турция, така и на Гърция, която охранява външните европейски граници. 
 
Румен Радев припомни, че преди три години, когато представляваше България на заседанията на Европейския съвет, е предложил Европейският съюз да разработи свой оперативен план за защита на външните сухоземни граници, както и за недопускане на хуманитарни кризи. По думите му, в европейската политика в тази област има дефицити – все още няма единно европейско решение по миграционния въпрос, нито изграден капацитет или  оперативен план за бърза реакция за защита на външните граници на ЕС.

 
пресцентър, Президентство


По-рано през деня президентът Румен Радев беше посрещнат с официална церемония от албанския държавен глава Илир Мета. В Тирана българският президент проведе среща и с министър-председателя Еди Рама, с когото обсъди двустранното партньорство в сферата на отбраната и военното обучение. Държавният глава Румен Радев имаше среща и с председателя на парламента Грамоз Ручи, като акцент в разговора беше законодателството, което регламентира правата на българското национално малцинство.
 
По-късно държавният глава ще положи венец пред паметника на „Майка Албания“ в Тирана.