Японските власти препоръчват нова евакуация около АЕЦ Фукушима 1
Японските власти препоръчват нова евакуация около АЕЦ Фукушима 1 / снимка: Reuters

Японските власти препоръчаха евакуирането на няколко домакинства от района близо до пострадалата при земетресението и вълните цунами през март ядрена централа "Фукушима 1", предаде ДПА.

Хората от 59 къщи в четири различни района на град Минамисома може да бъдат изложени на радиация, надхвърляща препоръчания максимум от 20 милисиверта годишно, каза правителственият говорител Юкио Едано, цитиран от медиите.

Крайбрежният град се намира на около 40 километра от АЕЦ "Фукушима 1". Той е една от няколкото открити в последните седмици от правителството "горещи точки" извън задължителната евакуационна зона в радиус от 20 км от централата, отбелязва БТА.

Миналия месец за около 100 домакинства от град Дате в префектура Фукушима беше обявено, че попадат в една от тези точки.

Сегашните препоръки за евакуация нямат задължителен характер, а правителството предложи да съдейства на жителите на засегнатите райони, които решат да се евакуират.

Още близо 850 крави и телета, за които се предполага, че са били хранени с радиоактивна оризова слама, бяха засечени в няколко японски префектури, с което общият броя на заразените животни, доставени в почти цялата страна, става близо 1500, съобщи Франс прес.