Японският премиер защити министъра на отбраната
Японският премиер защити министъра на отбраната / снимка: БГНЕС
Японският премиер Ясуо Фукуда отхвърли призивите министърът на отбраната в неговото правителство да подаде оставка с аргумента, че той трябва да реформира министерството си, разтърсвано от скандали. За това информира БТА, като цитира агенция Киодо и Ройтерс.

Министърът на отбраната Шигеру Ишиба бе подложен на остра критика за прикриване на обстоятелствата около сблъсъка на миноносец и рибарски кораб миналия месец.

Ишиба призна, че в разследването на министерството на отбраната има пропуски, но отрече какъвто и да е опит да бъде укрита информации. Ишиба заяви, че ще подаде оставка, ако бъде доказано прикриване на информации.

В момента в министерството на отбраната се извършват реформи след поредицата скандали за подкупи и пропуски в сигурността през последната година.

Загубата на министъра на отбраната, който се възприема като един от най-компетентните членове на правителството, според анализатори и в очите на гласоподавателите, ще бъде сериозен удар за Фукуда, чиято подкрепа сред обществеността вече и без това намалява, отбелязва Ройтерс.