В Япония политиката преди всичко е семеен въпрос
В Япония политиката преди всичко е семеен въпрос / снимки: BGNES

Бъдещият премиер Ясуо Фукуда, неговият предшественик Шиндзо Абе и победеният от Фукуда съперник - Таро Асо, са трима наследници на политически династии: в Япония политиката остава преди всичко семеен въпрос.

Японският политически свят е изграден върху кланови и семейни традиции, които са част от японската култура, отбелязва френската специалистка по въпросите на японската политика Режин Сера.

Това е японска особеност, която няма да намерите никъде другаде по света, с изключение може би само на семейства като Кенеди или Буш, добавя тази доцентът от френския Национален институт за източни езици и цивилизации.

Според проучване реализирано от ежедневника "Асахи", 146 от общо 480-те депутати, избрани на последните парламентарни избори през септември 2005 година, произхождат от семейства на политици.

Съотношението е още по-сериозно сред народните избраници от Либерално-демократическата партия (ЛДП) - голямата дясна партия, която е на власт от повече от половин век. В Япония е трудно да се изкачиш по политическата стълбица, без да произлизаш от тази среда, със забележителното изключение на бележития премиер от 70-те години Какуей Танака, чийто баща е бил фермер, подчертава Мари Миура, политолог от университета "София" в Токио.

За да се впусне човек в политиката, са необходими екип и пари, за да може да бъде изградена избирателна база. Синът на един японски политик получава почти автоматично в наследство привържениците на своя баща, обяснява Миура. И ако "да си синчето на" предизвиква недоверие в някои страни, в Япония наследниците вдъхват доверие. Хегемонията на ЛДП се основава на тези местни знатни родове, отбелязва Сера.

Бъдещият премиер - 71-годишният Ясуо Фукуда, не прави изключение от правилото: той е син на Такео Фукуда - министър-председател между 1976 и 1978 година.

Примерът с неговия предшественик - 53-годишния Шиндзо Абе, е още по-показателен: той е внук на Нобусуке Киши, премиер от 1957 до 1960 година, и син на Шинтаро Абе, министър на външните работи в началото на 80-те години. По подобие на всичките наследници на династии, Фукуда и Абе направиха своя дебют в политиката като лични секретари на бащите си, от които наследиха избирателните им ядра.

Най-сетне злополучният съперник на Ясуо Фукуда - 67-годишният бивш министър на външните работи Таро Асо, също не е случаен човек, а внук на друг премиер от периода след Втората световна война - Шигеру Йошида.

Не е изключение потомците на японски политици да се чувстват задължени да станат продължители на семейното идеологическо наследство, отбелязва главният редактор на политическото списание "Инсиделин" Такао Тошикава.

Бившият премиер между 2001 и 2006 година Джуничиро Коидзуми не се поколеба да заложи мандата си на карта, като свика предсрочни парламентарни избори, за да прокара проекта си за закон за приватизиране на пощите - стара семейна мечта, предадена му от неговия дядо - Матаджиро Коидзуми (1865-1951 г.), който е бил министър на пощите.

При все това японският политически свят се отвори през последните години, отбелязват политолози. Системата на наследствените избирателни окръзи малко се разбърка през 1994 година, след реформа в избирателния закон, която въведе известна доза пропорционален елемент.

Политическите партии, включително ЛДП, освен това започнаха да набират кадри сред обикновените хора, което позволява днес на някои нямащи семейни връзки младежи да правят политическа кариера, обръща внимание Миура. Ако човек успее да се отличи, вече става възможно да влезе в силно ограничения кръг на членовете на правителството, уверява тя, като все пак признава, че това все още са изключения. (БТА)

На втората снимка: Бъдещият премиер на Япония Ясуо Фукуда