Японският премиер предложи нова коалиция, опозицията отказа
Японският премиер предложи нова коалиция, опозицията отказа / netinfo
Японският премиер предложи да бъде създадена нова правителствена коалиция, за да се преодолее безизходицата в парламента, но главната опозиционна партия бързо отхвърли предложението, предаде Ройтерс.

Премиерът Ясуо Фукуда направи предложението на среща с лидера на Демократическата партия Ичиро Одзава, търсейки решение за парализата, която настъпи в парламента, откакто опозицията спечели контрола в горната камара на изборите през юли и може да блокира правителствените законопроекти.

Една от причините за срещата бе стремежът на Фукуда да получи съгласието на опозицията за продължаване на японската мисия в Индийския океан в подкрепа на антитерористичната операция в Афганистан.

"Трябва да направим нещо, за да излезем от тази ситуация", заяви Фукуда пред репортери. Той уточни, че е предложил "нова политическа рамка". Одзава представи предложението на ръководството на своята партия, но след това съобщи на репортерите, че партията го отхвърля. Мнозина в ръководството били против дори започването на дискусии по въпроса.

Наблюдатели изтъкват, че демократите, които имат може би най-добрия си шанс от десетилетия на следващите общи избори да вземат контрола и в по-влиятелната долна камара, нямат особена полза от предложението да се присъединят към управляващата коалиция, водена от либералдемократите на Фукуда.

Но слухове за възможна "широка коалиция", се появиха, след като Одзава направи завой и се съгласи да се срещне с Фукуда в началото на седмицата. Известно е, че той е правил резки политически завои и преди. През 1993 година напусна Либералдемократическата партия и предизвика верижна реакция, която за кратко дори свали от власт партията след дългогодишно управление.