Янша: От срещата на ЕС не бива да се очаква решение на кризата с ирландското не
Янша: От срещата на ЕС не бива да се очаква решение на кризата с ирландското не / снимкa: БГНЕС

Словенският премиер Янез Янша, чиято страна сега е ротационен председател на Европейския съюз, призна днес, че не може да се очаква от срещата на върха тази седмица решение на кризата след ирландското "не" на референдума за Лисабонския договор. Според него трябва време, за да се намери начин да бъде преодоляна кризата, предаде Франс прес.

Резултатите от вота трябва да бъдат анализирани много сериозно и докато не разполагаме с този анализ е невъзможно да кажем какво би могло да бъде решението, обясни Янша на пресконференция днес.

Понякога е много по-добре да не се бърза и да се разберат причините за случилото се, преди да се търси решение и да се продължи напред. Въпреки разочарованието от ирландския вот процесът на ратификация ще продължи и ЕС няма да спре да функционира, подчерта представителят на словенското председателство.

Янша допусна възможността ЕС да предложи на Ирландия някакви изключения от общите положения, като тези, дадени на Великобритания и Дания - единствените две страни членки, които не са задължени да приемат еврото като обща валута.