Пътнически самолет Ан-148 на руската авиокомпания "Саратов" изчезна от радарите 10 минути след излитането от летище Домодедово в Москва, а малко по-късно стана ясно, че се е разбил и бяха намерени отломките, предаде ТАСС, като се позова на източник от руските службите за управление на извънредните ситуации.
 
Отломките са намерени в Раменския район в Подмосковието, на около 40 километра от столицата.

В самолета е имало 71 души - 65 пътници и 6 души екипаж. Оцелели няма.

Българското посолство в Москва е получило потвърждение от руските власти, че на борда не е имало българи.

МВнР: Няма загинали българи при катастрофата на руския самолет край Москва
 

Машината е изпълнявала полет за град Орск в Урал.

Според руски агенции очевидци са видели самолета, обхванат от пламъци, да пада в района на село Аргуново, югоизточно от Москва, предаде Франс прес.
 

Спасителният екип на мястото на трагедията е близо 600 души. Работата обаче е изключително затруднена заради снега и лошото време.

Руското министерство на извънредните ситуации публикува на сайта си списъка на жертвите на катастрофата.

В района на катастрофата бяха открити вече два трупа.

Три деца на възраст между 5 и 12 години, както и 17-годишен юноша са сред загиналите при самолетната катастрофа, съобщи пресслужбата на административните власти в Орск. Сред пътниците е имало и трима чужденци - граждани на Швейцария, Азербайджан и Казахстан.

Премиерът Бойко Борисов изпрати съболезнования до руския си колега заради трагичния инцидент

Румен Радев изпрати съболезнования до Путин след самолетната катастрофа
 

Следствието разглежда няколко версии за катастрофата, предаде ТАСС, като се позова на Светлана Петренко, говорителката на Следствения комитет на Руската федерация. Сред тях са човешки фактор, лошо време и неизправност.

Разглеждат се и други възможни варианти.

Следователите разпитват и сътрудниците на летище Домодедово, откъдето излетя самолетът, които са подготвяли машината за предстоящия полет. Разпитвани са и диспечерите на летището.

катастрофа самолет
БГНЕС

Версиите за самолетната катастрофа в Русия
 
Застрахователната компания "АлфаСтрахование" съобщи, че пътниците и екипажът на разбилия се самолет са били застраховани от нея. Компанията вече се е свързала с авиопревозвача и участва в изясняване на обстоятелствата около катастрофата, предаде ТАСС.

По случая с днешната катастрофа е образувано производство за нарушение на правилата на полетите, предаде ТАСС, като цитира Светлана Петренко, говорителката на Следствения комитет на Руската федерация. Московската междурегионална транспортна прокуратура и Южната транспортна прокуратура са започнали проверка във връзка с падането на самолета. Проверката касае работата на диспечерите и обслужването на разбилата се машина, предаде ТАСС.

Намериха една от черните кутии на катастрофиралия край Москва самолет

Междувременно стана ясно, че е намерена едната от черните кутии на катастрофиралия край Москва самолет, предадоха ТАСС и Франс прес.
 
 
CNN Breaking News | Passenger Plane Crashes near Moscow

CNN Breaking News | Passenger Plane Crashes near Moscow

Публикувахте от George K. Howell в 11 февруари 2018 г.

Руският президент Владимир Путин изрази съболезнования към близките на загиналите, предаде ДПА, като се позова на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков. Путин е наредил и създаването на специална комисия във връзка с катастрофата, допълва Франс прес.
 
Руските власти не споменават хипотезата на терористичен акт.

Няколко източници, цитирани от руски агенции, споменаха за сблъскване на самолета с хеликоптер на Руските пощи след излитането, но тази версия бе отхвърлена от Руските пощи, предаде Франс прес. А руското министерство на извънредните ситуации каза, че на мястото, на което се е разбил самолетът, не са били намерени отломки от какъвто и да е хеликоптер, допълва ТАСС.

катастрофа Русия самолет
БГНЕС


Сертификатът за летателна годност на разбилия се руски самолет бил до 1 юни 2018 г.

Самолетът Ан-148 е произведен от украинския авиоконструктор "Антонов". Първият полет на този модел бе през 2004 г. В такъв модел самолет могат да пътуват до 80 души. Той може да лети на разстояние от 3600 километра, припомня Франс прес.
 
От влизането му в експлоатация, е имало най-малко пет инцидента с този тип самолети. Те са били свързани с колесниците, електрическата система и системата за управление.