Първи тур на парламентарния вот във Франция - първи тест за новия президент
Първи тур на парламентарния вот във Франция - първи тест за новия президент / снимка: Reuters

Във Франция днес и на 17 юни се произвеждат парламентарните избори, смятани за първи тест за новия президент, социалиста Франсоа Оланд, предаде Франс прес.

Днес е първият тур на вота, а на 17 юни е вторият тур. Французите зад граница, разпределени в 11 избирателни окръга, вече гласуваха на първия тур още миналата неделя и междинните резултати от този вот показаха, че социалистите водят в 7 окръга в чужбина.

Последните допитвания до общественото мнение също показват, че левицата ще спечели вота. Това ще помогне на новият президент да прокарва с лекота в парламента своята програма.

Според допитванията Социалистическата партия, заедно с нейните идеологически съюзници Зелените и радикалната левица Ляв фронт ще получат около 45 процента от гласовете на избирателите. Десницата на досегашния президент Никола Саркози - Съюз за народно движение ще спечели 35 процента, а крайнодясната партия Национален фронт - около 15 процента.

Откакто преди месец беше избран за президент, Оланд в светлината на изборите и за да не подразни гласоподавателите се ограничи до символични и популярни мерки, като ограничаване на възнагражденията на шефовете на държавните учреждения и на министрите, завръщане в някои случаи към пенсионирането на 60 години и засвидетелстване на воля за ориентиране на страната към икономическия растеж.

Социалистите на Оланд разчитат да се сдобият с мнозинство в парламента само с помощта на Зелените, които се очаква да спечелят 15-25 места. Така те няма да имат нужда да прибягват до подкрепата на Левия фронт, който също може да получи 15-25 места в парламента.

Национален фронт се надява на парламентарните избори да затвърди постигнатото от Марин льо Пен на изборите за президент преди един месец, когато на първия тур тя спечели 17,9 процента от гласовете на избирателите. Крайната десница има шансовете да вкара свои депутати в парламента за първи път от 15 години, допълва БТА.

В изборите най-интересно се очертава представянето на министрите от първото правителство на Оланд, които се кандидатират за депутати. Общо 24 от 34 министри ще се борят за избиране. Премиерът Жан-Марк Еро вече предупреди, че ако някой от тях се провали, то той няма да остане в правителството.

Най-оспорвана битка ще бъде тази в бившето миньорско градче Енен-Бомон, където лидерите на крайната левица и на крайната десница Жан-Люк Меланшон и Марин льо Пен се борят за едно и също място.

Очаква се голяма роля във вота да изиграе избирателната активност. През май 80 процента от французите гласуваха за президент, но сега прогнозите са за 60-процентна активност. Ако те се сбъднат, това ще бъде най-ниската активност от 54 години насам.