Случаите на заболяване от грип в Хърватия се увеличават, мъж на средна възраст с множество хронични заболявания е починал в Инфекциозното отделение на болницата в хърватския град Славонски брод. Става дума за мъж, роден 1958 г., който не е бил ваксиниран и е имал съпътстващи заболявания, каза пред Хърватската национална телевизия (ХРТ) д-р Анте Цвиткович, директор на Института за обществено здравеопазване в Бродско-Посавската област.

По данни на Хърватския институт за обществено здравеопазване (ХЗЗО) към вчерашния ден в Хърватия са регистрирани 1759 случая на сезонен грип.

Иван Горник, ръководител на Обединения спешен болничен прием (OHBP) на Kлиничния болничен център  „Загреб“, съобщи за ХИНА, че през последните десет дни, поради грипа, броят на пациентите, пристигащи в спешното отделение, се е увеличил значително, което не е изненадващо, тъй като хората не са ваксинирани срещу сезонния грип, а наличната ваксина покрива доминиращия в момента щам на грип A/H1N1.

Очаква се в предстоящия период грипният натиск да се засили с оглед празничните събирания, затворените пространства и връщането след ваканцията на учениците в училищата.

Въпросът е какво ще се случи след новогодишните празници, казва Иван Горник и отбелязва, че увеличеното пристигане на пациенти в спешното отделение не е само "за сметка на грипа", а и на голям брой други вирусни респираторни инфекции, включително пневмония.

Той посочи, че грипът обикновено няма драматична клинична картина при здрави и млади хора, но за съжаление и такива идват в спешното и призова хората с леки симптоми да не идват и да натоварват системата, тъй като по този начин се удължава чакането на нуждаещите се от сериозна медицинска помощ.

В момента най-много болни от грип има в три хърватски области - Пожешко-Славонска, Бродско-Посавска и Крапинско-Загорска. В Бродско-Посавска област, където седмично се регистрират повече от 200 болни от грип, е регистриран и първият смъртен случай.
 
Диана Гласнова/БТА