/ iStock/Getty Images
Мярката се налага, след като китайците потвърдиха, че вирусът се предава от човек на човек
Австралия започна да проверява всички пътници от Китай за признаци на новия коронавирус, който се появи в азиатската страна, пише вестник Гардиън.

Мярката се налага, след като китайците потвърдиха, че вирусът се предава от човек на човек.

Заразени вече са хора, които не са посещавали пазара за морски храни в китайския град Ухан, от където се смята, че е тръгнала заразата. Вече има заразени и сред здравните работници, които са били в контакт с болните.

Първи заразен в Южна Корея със смъртоносния вирус, върлуващ в Китай

Четири дни след като обявиха, че мониторинг на пасажерите няма да се налага, австралийските власти промениха мнението си и обявиха начало на проверките.

Основно ще се проверяват пасажерите на директните полети от Ухан до Сидни, които се осъществяват три пъти седмично.

Основните симптоми са висока температура и треска, но при някои пациенти се наблюдава кашлица, възпалено гърло и недостиг на въздух.

Първият човек с подобни симптоми вече беше забелязан и е изолиран в дома си. Той наскоро се е върнал от Ухан.

Китай оповести за първия смъртен случай, предизвикан от нов коронавирус

Властите казаха още, че обмислят кои полети извън тези от Ухан да бъдат проверявани. От Китай до Австралия има 160 директни полета седмично, както и стотици полети с прекачвания.

Няма да се разполагат машини за дистанционно измерване на телесната температура на хората на летищата, защото по време на епидемията от свински грип през 2009 г. те са се оказали неефективни, казват австралийските власти.

Досега повечето от около 220 заразени с вируса са в град Ухан, но вече бяха потвърдени единични случаи в Пекин, Шанхай, Япония и Тайланд.