Първата дама на САЩ Джил Байдън потегли към Лондон, за да присъства сред гостите на коронацията на британския крал Чарлз Трети, предаде Асошиейтед прес.

Тя самата съобщи това в Туитър, където подчерта, че това е първата коронация от 70 години насам. "Чест е да представлявам САЩ за този исторически момент и да отпразнувам специалната връзка между нашите страни", подчерта тя.
 

Джил Байдън е била на 2 години, когато кралица Елизабет Втора е била коронясана през юни 1953 г.

По време на визитата си в Лондон първата дама на САЩ ще насочи усилията си и в така наречената мека дипломация. Тя пътува заедно с една от внучките си - Финеган. Днес първата дама ще прекара част от деня на "Даунинг стрийт" 10, официалната резиденция на британския премиер Риши Сунак, където ще разговаря с премиершата Ашката Мърти. После двете ще имат среща с ветерани от войните и с техни семейства. След което ще посетят училище. Насред тази натоварена програма първата дама на САЩ ще се отбие и в американското посолство в Лондон за среща с персонала. Вечерта ще бъде на прием в Бъкингамския дворец, даван от краля.

Утре Джил Байдън ще представлява страната си на церемонията по коронацията в Уестминстърското абатство.

В неделя тя ще се включи в един от празничните обяди, този даден по повод коронацията от премиера и съпругата му в тяхната резиденция на "Даунинг стрийт", след което ще се прибере във Вашингтон.      
 
Габриела Големанска/БТА