Руският президент Владимир Путин упрекна днес Запада, че играе, по думите му, "опасна, кървава и мръсна" геополитическа игра, но допълни, че САЩ и техните съюзници накрая ще трябва да говорят с Русия, предаде Ройтерс.

"Господството над света е онова, което т.нар. Запад е поставил като залог в тази игра, но играта е опасна, кървава и бих казал мръсна", каза Путин пред участници в дискусионния клуб "Валдай". "Който сее вятър, както казват, ще пожъне буря", заяви той.

"Винаги съм вярвал и продължавам да вярвам в здравия разум, затова съм убеден, че рано или късно новите центрове на многополюсния световен ред и Западът ще трябва да започнат разговор между равни за общото бъдеще и колкото по-рано, толкова по-добре", каза Путин.

Руският президент посочи, че Западът, заслепен от арогантен колониализъм, е допринесъл за разпалването на войната в Украйна и се опитва да засилва кризата около Тайван в опит да наложи глобалното си господство.

Цитирайки лекция на руския дисидент Александър Солженицин, изнесена в Харвард през 1978 г., Путин каза, че Западът е открито расистки и принизява останалите народи по света.

"Увереността в собствената му непогрешимост е много опасно състояние", заяви руският лидер и добави, че никога не би приел Западът да диктува на Русия какво да прави. "За разлика от Запада ние не нахълтваме в чужди дворове", добави той.

"Историческият период на неоспоримото господство на Запада в международните отношения върви към своя край. Изправени сме пред историческа граница: Пред нас е може би най-опасното, непредсказуемо и същевременно най-важно десетилетие от края на Втората световна война насам", каза Путин.
Говорейки пред експерти от 44 държави, Путин каза, че Русия не смята себе си за враг на Запада.

Руският президент обаче определи войната в Украйна като битка между Запада и Русия за съдбата на втората по големина източнославянска държава. Той заяви, че това е отчасти "гражданска война", тъй като руснаците и украинците са един народ. "Украйна, разбира се (при болшевиките), се е формирала като изкуствена държава", изтъкна Путин, цитиран от ТАСС.  Киев категорично отхвърля тази концепция.

Путин каза още, че постоянно мисли за руските загуби във войната в Украйна. По думите му обаче само Русия може да гарантира териториалната цялост на Украйна.

Руският президент Владимир Путин каза, че би искал връзките на страната му с Иран да станат още по-близки и обяви, че възнамерява да засили сътрудничеството с Техеран в борбата срещу тероризма.

Коментарите на Путин идват на фона на вчерашната смъртоносна терористична атака в Иран, но и на продължаващите от седмици масови протести след смъртта на млада жена, арестувана от иранската нравствена полиция. Иранският режим нарича протестиращите срещу правителството терористи, отбелязва ДПА.

Най-малко 15 убити при терористична атакa в Иран

Иран и Русия изглежда стават все по-близки на фона на засилващата се изолация на двете страни от Запада, отбелязва ДПА. Дронове иранско производство наскоро започнаха да играят значителна роля в руската военна кампания на територията на Украйна и по информация от Киев и неговите западни съюзници дронове камикадзе са били използвани при поредицата от атаки срещу украинската енергийна инфраструктура.

"Бих искал отново да потвърдя желанието на руската страна допълнително да разширим сътрудничеството с нашите ирански партньори в борбата срещу тероризма", пише Путин в телеграма до президента на Иран Ебрахим Раиси, публикувана на сайта на Кремъл. Той изразява съболезнования към лидерите на Иран във връзка с вчерашната атака в град Шираз, при която загинаха най-малко 15 души и отговорност за която групировката "Ислямска държава".

САЩ изразиха опасения, че Русия би могла да помогне на Иран да потуши масовите протести в страната. "Ние се опасяваме, че Москва може да съветва Техеран кои са най-добрите практики, възползвайки се от широкия опит на Русия в потушаването на открити протести", заяви вчера говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер.
БТА