Путин и Ердоган
Путин и Ердоган / БГНЕС
Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че приближаването на НАТО до границата на Русия представлява заплаха за сигурността на страната, съобщи БГНЕС.

По време на съвещание, свързано с развитието на военноморския флот, държавният глава обърна специално внимание на провеждащата се на 3 и 4 декември в Лондон среща на високо равнище на държавите-членки на НАТО.

Той напомни, че Алиансът е бил създаден, за да противодейства на Съветския съюз.

НАТО ще отвърне на Русия, ако атакува Полша и балтийските страни

"Сега не съществува нито Съветски съюз, нито Варшавски договор, т.е. военен съюз. Но НАТО не само продължава да съществува, а и се развива. В момента на създаването му в него са членували 12 държави, а сега са 29. Общите военни разходи на страните от Алианса надхвърлят 70 % от световния обем военни разходи”, подчерта Путин.

Според него, блоковите стереотипи на мислене от миналото не могат да бъдат добър инструмент за търсене и намиране на ефективни решения.

„Трябва да отчитаме факта, че разширяването на НАТО, развитието на неговата военна инфраструктура близо до руските граници са част от потенциалните заплахи за сигурността на страната ни”, подчерта Путин.