Путин: Форумът в Баку става все по-важен в световен мащаб
Путин: Форумът в Баку става все по-важен в световен мащаб / Gulliver/Getty Images

Третият международен хуманитарен форум в Баку беше открит на официална церемония, в която взеха участие президентът на Азербайджан Илхам Алиев и Михаил Швидкой, специален пратеник за международно културно сътрудничество на руския президент Владимир Путин.

„Този форум събра представители на различни цивилизации, етноси и вяра", заяви при откриването Швидкой, след което прочете съобщение от Владимир Путин до участниците.

„Авторитетът на това важно световно събитие расте с всяка изминала година. Сега форумът, провеждан под патронажа на ръководителите на Русия и Азербайджан, събра видни политици, учени и интелектуалци от десетки страни.

Дневният ред на форума става все по-богат и разнообразен. Неговият обединяващ характер и общото желание на участниците да се задълбочи взаимноизгодното сътрудничество в сферата на науката, образованието, културата и изкуството остават непроменени", гласи съобщението на Путин.

В писмото руският президент изразява и вярата си, че дискусиите и новите идеи по време на форума ще намерят своето приложение на практика в реални дела и проекти, които ще изграждат доверие, взаимно разбирателство и добросъседски отношения между народите.

След като прочете съобщението на Путин, специалният пратеник на руския президент допълни, че е поласкан да присъства на форума, тъй като за кратко време Хуманитарният форум в Баку се е превърнал в едно от най-важните места в света, къде се дискутират най-значимите теми и проблеми, свързани със световното развитие.

„Инструментите, с които можем да спасим човечеството, се произвеждат тук. Това е важен форум за нас. Русия и Азербайджан го създадоха заедно и той показва, че ние сме два изключително близки народа, свързани чрез история, настояще и бъдеще. Постиженията на Азербайджан са много важни за нас, защото азербайджанците носят голяма доза радост и ентусиазъм за руснаците. Ние сме близки и като народ, и като държава", допълни Михаил Швидкой, отбелязвайки, че победата на Илхам Алиев на 9 октомври е била радостна вест за всички народи на Русия.