Пуснаха под гаранция губернатора на Илинойс
Пуснаха под гаранция губернатора на Илинойс / снимка: БГНЕС

Род Благоевич, губернаторът на щата Илинойс, който беше арестуван по-рано днес по обвинения в корупция, беше пуснат под гаранция от ареста срещу сумата от 4500 долара, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

На Благоевич беше наредено да остави в съда паспорта си, както и разрешителното си за притежаване на оръжие.

Губернаторът на щата Илинойс беше задържан днес в дома си по обвинения, че е имал намерение да продаде или да изтъргува освободеното място в Сената от Барак Обама, припомня агенцията.

Същевременно новоизбраният президент на САЩ Барак Обама заяви, че не е поддържал контакти с арестувания губернатор във връзка с овакантеното сенаторско място, предадоха световните агенции.

Обама заяви, че е шокиран и натъжен от новината за корупционния скандал около губернатора, предаде Франс прес. Той обаче отказа да коментира по-подробно случая, защото делото срещу Благоевич тепърва ще се гледа в съда и вината му все още не е потвърдена.

Благоевич е обвиняван и, че заплашвал да спре субсидията за медийната група "Трибюн", сред чиито издания са "Чикаго трибюн" и "Лос Анджелис таймс". Целта е била да се предизвика "чистка" сред членове на редакторския екип на "Чикаго трибюн", които са били критични към губернатора, отбелязва Франс прес.

Разследване на ФБР е показало, че губернаторът обмислял да назначи себе си за сенатор на мястото на Обама, ако никой не му предложи "нещо ценно". Освен това Благоевич е обсъждал как да си осигури солидно възнаграждение във фондация или организация с нестопанска цел, свързана с профсъюзите. Според записите той е искал също да уреди съпругата си в корпоративни бордове, където тя да получава 150 000 долара годишно.