Испанският евродепутат Карлес Пучдемон, каталунски сепаратист, осъди днес "явен случай на политическо преследване", след като Европейският парламент му свали днес имунитета, предаде Франс прес.

"Това е един тъжен ден за Европейския парламент. Загубихме имунитета си, но ЕП, както и европейската демокрация, изгубиха повече от това", каза бившият каталунски регионален премиер на пресконференция.

ЕП свали имунитета на Карлес Пучдемон

Пучдемон заяви, че решението на конфликта в Каталуния няма да бъде намерено, "като ни предадат на испанските съдилища". Решението на ЕП показва, че "проблемите на Каталуния се решават в Испания, не в Европа", изрази задоволство по-рано испанското правителство.

Освен на Карлес Пучдемон ЕП свали имунитета на двама от бившите му министри - Тони Комин и Карла Понсати. Така въпросът за екстрадицията в Испания на Пучдемон и Комин трябва да бъде решен от белгийското правосъдие, а на Понсати - от шотландското.

Пучдемон и Комин пребивават в Белгия от 2017 г. Понсати се намира в Шотландия. На тримата каталунски евродепутати в Испания са им повдигнати обвинения в противодържавна дейност, а Пучдемон и Комин - и в злоупотреба с държавни средства. 
БТА