Ново проучване установи, че добавките с витамин D не са полезни за всички, но добавките могат да бъдат полезни за хората с висок риск от падане и фрактури. Според ново проучване, публикувано в сряда в British Medical Journal, добавките с витамин D не помагат за предотвратяване на заболявания при повечето хора.

През мрачните зимни месеци на къси дни и облачно небе много хора може да потърсят ползите от слънчевата светлина под формата на флакони и да посегнат към добавките на витамин D. Произвеждан по естествен път от кожата при излагане на слънчева светлина, този витамин е необходим за поддържане на здрави кости, зъби и мускули и за предотвратяване на тяхната чупливост и риск от фрактури.

Но преглед на данните от клинични проучвания за въздействието на добавките установи, че опитите за набавяне на витамин D чрез добавки не са толкова полезни.

"Стигаме до заключението, че настоящите доказателства не подкрепят използването на добавки с витамин D за предотвратяване на заболявания", казва в изявление Марк Боланд, доцент по медицина в Университета в Окланд, Нова Зеландия. Боланд е ръководител на изследването заедно с Алисън Авенел, клинична катедра по изследвания в областта на здравните науки в Университета в Абърдийн.

Според екипа клиничните изпитвания не са успели да покажат, че добавките намаляват риска, който представляват паданията и фрактурите за костите и мускулите. Но те признават, че тя може да бъде полезна за хора, които са изложени на висок риск, като например тези в старчески домове и живеещите в страни с по-малко слънчева светлина.

През пролетта и лятото в отдалечените райони на Северното и Южното полукълбо, като северните части на САЩ и Нова Зеландия, хората обикновено произвеждат достатъчно витамин D чрез слънчевата светлина, на която излагат кожата си и храните в диетата си. Витаминът помага на организма да усвоява калция, за да стимулира растежа и заздравяването на на костите.

Набавянето на достатъчно количество витамин D, което в САЩ се изчислява на 15 микрограма за възрастта от 1 до 70 години, също така предотвратява рахита при децата и остеомалацията - омекване на костите - при възрастните. "Ние се опитваме да предотвратим тези заболявания", казва Авенел.

Но през есента и зимата нивата спадат. За да се поддържат високи нива в организма, помага консумирането на подходящи храни, като мазна риба, яйчни жълтъци, червено месо и черен дроб - което не всеки може да постигне по подходящ начин. Според Националния институт по здравеопазване обогатените храни, включително мляко, зърнени храни и пасти за мазане, осигуряват най-много витамин D в американската диета.

"В САЩ приемът на витамин D (чрез храната) е по-висок", казва Авенел.

В страни като Обединеното кралство обаче храните не се обогатяват толкова често и затова се препоръчват добавки. Доскоро препоръките се отнасяха предимно за хора с висок риск от рахит и остеомалация, но това лято Public Health England препоръча на всички да приемат добавки с еквивалента на 10 микрограма на ден.

"Това е голяма промяна", казва Авенел. "Не смятаме, че доказателствата подкрепят необходимостта от това през зимата".

Спорът „за“ и „против“ употребата на добавки с витамин D се води отдавна, но след като в този спор се поставя под въпрос ползата от него - освен при хората с висок риск - много експерти се противопоставят, страхувайки се от последиците, ако хората спрат да го приемат.

"Ако не се обърне внимание на ниския статус на витамин D в детството, юношеството, при жените в детеродна възраст и при възрастните хора, това може да има сериозни дългосрочни последици за общественото здраве", казва Дейвид Ричардсън, гост-професор по биология на храните в Университета в Рединг. "Необходими са незабавни действия, тъй като има все повече доказателства за голямото разпространение на недостатъчност на витамин D сред населението в Европа".
БГНЕС