/ iStock/Getty Images
Европейската космическа агенция (ЕКА) вероятно ще одобри тригодишно проучване на възможността за изграждане на соларни ферми в Космоса с цел производство на електроенергия, съобщи Би Би Си.

Министрите на научните изследвания ще обсъдят идеята на среща в Париж, тъй като инициативата "Соларис" ще бъде първата, която ще положи основите на практически план за разработване на космическа система за производство на възобновяема енергия, съобщи тя.

По време на срещата ще бъде взето решение за бюджета на следващия етап от плановете на ЕКА за изследване на космоса, наблюдение на околната среда, както и за комуникации.

Пред Би Би Си генералният директор на ЕКА Йозеф Ашбахер заяви, че според него слънчевата енергия от космоса може да бъде от "огромна" полза за справяне с бъдещия недостиг на енергия.

"Наистина трябва да се превърнем във въглеродно неутрални икономики и, следователно, да променим начина, по който произвеждаме енергия, и особено да намалим частта на изкопаемите горива в нашето производство на енергия", добави той.

"Това би било абсолютно фантастично", каза Ашбахер, тъй като би решило много проблеми в това отношение.
Агенцията търси средства от страните членки за изследователската програма "Соларис", за да провери дали тези разработки означават, че е възможно да се произведе в космоса енергия от слънчева светлина, която да е достатъчно надеждна и евтина, за да стане икономически жизнеспособна, съобщи Би Би Си.
БГНЕС