Участници в протест срещу расизма в град Бристъл, Югозападна Англия, са съборили статуя на британски търговец на роби от 17-и век и я хвърлили в река, съобщи Ройтерс.

Едуард Колстън, роден в Бристъл през 1636 г., е бил търговец и член на парламента, който натрупал състоянието си главно чрез транспортирането на около 80 хиляди мъже, жени и деца от Африка към Карибско море и Америка. Мнозина от превозваните от него роби умрели по време на пътуването.

Бронзовата му статуя, издигната през 1895 г., и в миналото е била обект на протести, както и на петиция, която наскоро събра повече от 11 хиляди подписа.

"Като човек, който живее в Бристъл, името на Едуард Колстън е навсякъде. Градът го е изобразил на всяка тухла от архитектурата си. Дошло е време това да се промени", написа в Туитър британският актьор Милтос Йеролему от телевизионния сериал "Игра на тронове".

Събитието предизвика дебат сред британците дали събарянето на статуята на Колстън е вандализъм или исторически момент, който привлича вниманието към ролята на Великобритания в търговията с роби.

Членът на Камарата на лордовете от Лейбъристката партия Андрю Адонис каза, че Великобритания е била "твърде бавна" в премахването на статуите на роботърговци и "имперски престъпници". От другата страна, бившият финансов министър Саджид Джавид определи деянието като "престъпно разрушение". "Аз съм отраснал в Бристъл. Аз се отвращавам от това как Едуард Колстън се е облагодетелствал от търговията с роби. Но ТОВА НЕ Е ОК", каза Джавид в изявление.

Демонстрации имаше в редица британски градове този уикенд в рамките на световните протести срещу расизма, които започнаха след смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд при арест в американския град Минеаполис. Те подновиха дебата за ролята на Великобритания в търговията с роби и някои градове обмислят да премахнат паметници на роботърговци и да образоват обществото за тази страна от историята на Великобритания. В Глазгоу се обсъжда да бъдат сменени имената на улици, наречени в чест на хора, занимавали се с търговия с роби.
БТА