/ БТА
Над 70 театри, музеи и концертни зали в Нидерландия отвориха врати днес с цел да покажат непоследователността в разпоредбите за борба с коронавируса, предаде ДПА.

Нидерландия
БТА

Културните обекти се превърнаха във фризьорски салони и студия за йога. Протестната акция беше кръстена Театър "Фризьорски салон" и е идея на известния нидерландски актьор и кабаретен артист Дидерик Еббинге. Тя цели да покаже непоследователността на закона, който позволява на хората да ходят на покупки или на фризьор, но не и да посещават музеи и театри. Строгият локдаун в страната приключи в събота, но на ресторантите и културните обекти е наредено да останат затворени.

Музеят "Ван Гог" в Амстердам беше превърнат в козметичен и фризьорски салон, в който посетителите можеха да получат маникюр, докато се наслаждават на безценни произведения на именития нидерландски художник.

Нидерландия
БТА

"Искаме да подчертаем, че е безопасно музеят да бъде посещаван", заяви директорката Емили Горденкер.

200-те места за фризьорски процедури в амстердамски театър бяха продадени за минути, може би защото се очакваше популярни кабаретни актьори да изнасят представление, докато посетителите получават нови прически.

Нидерландия
БТА

Кметове в цялата страна изразиха симпатия към протестите, но въпреки това се намесиха.
 

Нидерландия
БТА

Някои театри бяха принудени да продължат акцията си на открито, а други получиха официално предупреждение.
БТА