Представител на проруските сепаратисти от т. нар. Луганска народна република (ЛНР) обяви днес, че техните сили, подкрепяни от руската армия, са обкръжили напълно Лисичанск - последния град под контрола на Киев в източната украинска Луганска област, предаде Франс прес.

Украинската армия призна, че около Лисичанск се водят тежки боеве, но отрече градът да е напълно обкръжен от сепаратистите и руската армия.
Твърденията и на двете страни в конфликта не може да бъдат потвърдени по независим път.

През последните дни Лисичанск става сцена на интензивни сражения, след като миналата събота "Народната милиция" на ЛНР и руски военни части превзеха неговия град близнак Северодонецк, на отсрещния бряг на река Северски Донец. По данни на местните украински власти отпреди няколко дни в Лисичанск, който преди началото на войната имаше население от около 100 хиляди души, са останали не повече от 15 хиляди цивилни.

Украйна: Петролна рафинерия е новият фокус на руските атаки в Лисичанск

Андрей Марочко, "офицер" от сепаратистките сили, каза, че вече са превзети последните стратегически височини около Лисичанск, "което позволява да се каже, че населеният пункт е напълно обкръжен".

Виталий Киселев, помощник на "министъра на вътрешните работи" на ЛНР, каза пред ТАСС, че силите на сепаратистите вече са влезли в Лисичанск и сега се намират в района на стадион "Шахтьор", който се намира "на практика в центъра на града".

Помощник на ръководителя на руската република Чечения Рамзан Кадиров междувременно се похвали, че Лисичанск е под пълния контрол на силите на ЛНР и руската армия. Градът е прочистван от украински бойци, заяви командващият спецподразделението "Ахмат" Апти Алаудинов. Той говори на видеозапис, публикуван в "Телеграм" от самия Кадиров, предаде ТАСС.

Подоляк: Русия е сменила тактиката на войната, за да принуди Украйна на териториални отстъпки

Малко след това чеченският лидер обяви, че "червеното знаме на победата е поставено в централния парк в Лисичанск в чест на освобождаването на града от украински националистически формирования". Операцията е приключила само за няколко часа, похвали се Кадиров.

"Около Лисичанск се водят боеве. За щастие градът не е обкръжен и е под контрола на украинската армия", каза обаче Руслан Музичук, говорител на Националната гвардия на Украйна, по националната телевизия.

Ако Лисичанск падне, руската армия и сепаратистите вече ще контролират напълно Луганска област. Тогава те ще могат да се съсредоточат върху превземането на Славянск и Краматорск, на около 80 километра на запад, отбелязва Франс прес. Тези два големи града се намират в Донецка област, която заедно с Луганска област образува промишления регион Донбас, чието "пълно освобождение" е една от провъзгласените цели на руската "специална военна операция" в съседна Украйна.
БТА