/ Guliver/Getty Images
Британското правителство се ангажира да отговори по подходящ начин, ако се окаже, че държава е замесена в отравянето на бившия руски двоен агент и неговата дъщеря във Великобритания. Този опит за убийство породи ново обтягане на отношенията между Лондон и Москва, предаде АФП.
 
"Правителството ще реагира, ако е необходимо. Ние ще го направим коректно, в подходящия момент и на базата на най-добрите доказателства", заяви британският премиер Тереза Мей. В отговор на въпроса дали планира експулсиране на руския посланик, Мей каза: "Ще направим това, което е подходящо, което е справедливо, ако се докаже, че това е било подкрепено от някоя държава".
 

Guliver/Getty Images

 
Бивш руски разузнавач, получил убежище във Великобритания, е в критично състояние

Британският министър на вътрешните работи Амбър Ръд пък определи атаката като аморална и се ангажира пред британските депутати, че ще бъде направено всичко, за да могат отговорните да бъдат изправени пред правосъдието.
 

Guliver/Getty Images


Бившият руски шпионин Сергей Скрипал, който е на 66 години и дъщеря му Юлия, която е на 33 години, са станали обект на умишлен опит за убийство с прилагане на нервнопаралитичен агент, обяви вчера полицията. Те остават в безсъзнание и в критично, но стабилно състояние. Полицаят, приет в болница, след като първи им се притекъл на помощ, е вече в съзнание и говори, но състоянието му остава сериозно.
 
Скрипал бил атакуван с нервно-паралитично вещество

Естеството на използвания агент е било идентифицирано, но полицията не го оповести. То ще позволи да се идентифицира и източника на агента, каза вчера шефът на антитерористичното звено към полицията Марк Роули. Пред Би Би Си Амбър Ръд каза, че става дума за една много рядка токсична субстанция.
 
Служба за борба с тероризма ще разследва мистериозното заболяване на бившия руски шпионин
 

Guliver/Getty Images


И докато британският вътрешен министър не каза кой според нея е виновен за това престъпление, още от вторник британският външен министър Борис Джонсън нарочи Русия. В отговор Москва заговори за антируска кампания. Днес британският министър на отбраната Гавин Уилямсън каза, че Русия става все по-голяма заплаха. Депутатът от Консервативната партия Ник Боулс призова Лондон да преустанови дипломатическите си връзки с Москва.
 
Заплита се мистерията около инцидента с бившия руски шпионин (СНИМКИ)
 

Guliver/Getty Images


Като предупреждение Тереза Мей каза, че нейното правителство може да обмисли евентуален дипломатически бойкот на следващия Мондиал в Русия.
 
В Солсбъри полицията продължава с разследването си. Скрипал и дъщеря му са обядвали в пицарията "Дзици", а после са пийнали в пъба "Мелницата". В пицарията, според разкази на очевидци, Скрипал е бил много неспокоен.
 

Guliver/Getty Images


Британската преса с теории за покушението над Скрипал

Полицията се опитва да изясни дали дъщеря му, която е дошла от Москва миналата седмица, може да е донесла "подарък от приятели" за баща си, в който да е било веществото, довело до отравянето им. Според друга версия отровата е била впръскана върху двамата Скрипал или вкарана в храна или напитка.
 
Британски издания пишат, че разследващите проучват и смъртта на съпругата на Скрипал през 2012 г. от рак и внезапната смърт на брат му преди две години или на сина му миналата година в Санкт Петербург заради чернодробна болест.
 

Guliver/Getty Images

БТА