/ БГНЕС
Бившият служител на руското военно разузнаване (ГРУ) Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия са били атакувани с нервно-паралитично вещество, съобщи заместник-шефът на лондонската полиция Марк Роули, цитиран от АФП. Бившият руски шпионин, дъщеря му и британският полицай, които пострадаха в неделя, са в кома, съобщи телевизия Скай нюз, цитирана от ТАСС.

Бивш руски разузнавач, получил убежище във Великобритания, е в критично състояние
 
„Това е сериозен инцидент, включващ опит за убийство чрез приемането на отровни вещества с нервно-паралитично действие“, каза той.
 
Сергей Скрипал, който живее във Великобритания от 2010 г., е в критично състояние в болница заедно с дъщеря си Юлия, след като рухна на пейка пред търговски център в югозападния английски град Солсбъри в неделя. Полицаят, който бе сред първите присъствали на инцидента, също е в тежко състояние в болница, добави Роули.

Според полицейския шеф, Скрипал и дъщеря му са били мишените за нападението. Той добави, че няма опасност за здравето на други хора.
Британската преса с теории за покушението над Скрипал
 
Полицията работи по случая, използвайки много версии, но във вторник външният министър Борис Джонсън посочи с пръст Русия като извършител.

скрипал нападение
БГНЕС


66-годишният Скрипал е пенсиониран полковник от руското разузнаване. През 2004 г. той бе арестуван и две години по-късно - осъден на 13 години затвор за шпионаж в полза на Великобритания. Скрипал получи убежище във Великобритания през 2010 г. след размяна на шпиони между Съединените щати и Русия.
 
Руснакът бе признат за виновен в родината си за това, че издал самоличността на руски агенти под прикритие в Европа на британското външно разузнаване МИ-6. Според руските власти той получил 100 000 долара за сведенията, които започнал да предава от 90-те години на миналия век.

БТА, БГНЕС