/ iStock/Getty Images
Чешките пиячи, които се нареждат сред най-сериозните консуматори на алкохол в света, са предизвикани да оставят бутилката следващия месец като част от кампанията за осведомяване за алкохола „Сухия февруари“, съобщиха организаторите в четвъртък, цитирани от БГНЕС.

"Правим това, за да позволим на хората да изпробват връзката си с алкохола - да видят дали употребата е под контрол или дали те са управлявани от алкохола", каза пред репортери Йозеф Петр, ръководител на Лигата на откритите мъже, неправителствена организация за здравето на мъжете.

Около милион души - или близо 10 процента от населението - пият прекалено, каза Петър.

Знаете ли това за бирата?

Той добави, че се надява тази година кампанията да изпревари резултатите от миналата година, като се очаква сега да участват половин милион души.

Световната здравна организация класира чехите като третите най-сериозни пиячи в света през 2018 г. със средна консумация на 14,4 литра чист алкохол на глава, отстъпвайки само на Молдова и Литва.
 

бира
ThinkStock/Getty Images


Чехите имат дълга традиция в производството на бира и в момента около 500 пивоварни работят в държавата-членка на ЕС.

Средно гражданите на Чехия гълтат рекордните в световен план 143,3 литра бира годишно, сочи сайтът worldpopulationreview.com.

Фермерката, която покори сърцата и завладя света (СНИМКИ/ВИДЕО)

„Като се имат предвид екстремните разходи за прекомерно пиене, преподаването за рисковете от консумацията на алкохол е приоритет за нас“, каза здравният министър Адам Войтех.

Той добави, че министерството планира да продължи да повишава данъка върху алкохола и да регулира рекламата, представяща пиенето като нещо обикновено, за ограничаване на приема.
БГНЕС