Зимата така и не дойде, а слънцето навън предразполага да се сещаме по-често за предстоящите летни дни. И какво е лято без бира? Руски сайтове разказват най-интересните факти за бирата, които дори и заклетите й любители не знаят.
Неподозираните ползи на бирата
Бирата е една от най-старите приготвяни напитки в света. Тя вероятно датира от началото на неолита, тоест около 9500 г. пр. Хр.
Първите професионални пивовари са били жени, наречени brewsters. Преди близо 7000 години в Месопотамия техните умения били смятани за толкова важни, че били единствените, на които било разрешавано да произвеждат напитката.
Древните египтяни построили пирамидите, докато пиели бира. Според Патрик Макгаверн, археолог от университета в Пенсилвания, работниците в Гиза получавали около четири литра бира на ден. Не става ясно поради какви причини напитката е предлагана на работниците.
Най-забавните имена на бира (ВИДЕО)
Бирата е полезна за сърцето. Е, трябва да е в умерени количества. Според италиански изследователи, хората, които пият бира, са с 42% по-нисък риск от сърдечни заболявания в сравнение с трезвениците. За максимално добър ефект се препоръчва консумацията на една бира на ден с алкохолно съдържание до 5%.
Бирата е естествена бариера срещу камъни в бъбреците. Проучване, публикувано в „Американския журнал по епидемиология“, изчислява, че една бутилка бира, консумирана всеки ден, намалява риска за камъни в бъбреците с около 40%.
Пенливата напитка стимулира мисловния процес. Е, след 1-2 бири едва ли ще станете гений, но напитката стимулира креативността.
Как да отваряте правилно кутийка с бира?
Пивото е полезно за зрението. Канадски учени открили, че една бира на ден е достатъчна да повиши антиоксидантите в тялото ни и да предотврати катаракта на очите.
Бирата понижава кръвното налягане. Изследователи от Харвард установяват, че умерената консумация на бира води до по-малка вероятност от високо кръвно налягане.
Напитката заздравява плътността на костите. Според проучване на американския университет "Туфтс" хората, които пият по една-две бири на ден. имат 4,5% по-висока плътност на костите, отколкото тези, които не пият бира изобщо. Според изследването, обаче, тези, които пият повече от две бири на ден, имат 5,3% по-ниска костна плътност.
България на 10-о място по консумация на бира в ЕС
Бирата съдържа фибри, които помагат на храносмилането. Те поддържат редовната функция на стомаха, спомагат за храносмилането и намаляват нивата на холестерол.
Само бирата и млякото съдържат молекулата никотинамид рибозид. Тя подобрява метаболизма в клетките, предпазва от затлъстяване, засилва мускалите, помага срещу стареенето на клетките и удължава живота.
За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
Неподозираните ползи на бирата
Бирата е една от най-старите приготвяни напитки в света. Тя вероятно датира от началото на неолита, тоест около 9500 г. пр. Хр.
Първите професионални пивовари са били жени, наречени brewsters. Преди близо 7000 години в Месопотамия техните умения били смятани за толкова важни, че били единствените, на които било разрешавано да произвеждат напитката.
iStock/Getty Images
Най-забавните имена на бира (ВИДЕО)
Бирата е полезна за сърцето. Е, трябва да е в умерени количества. Според италиански изследователи, хората, които пият бира, са с 42% по-нисък риск от сърдечни заболявания в сравнение с трезвениците. За максимално добър ефект се препоръчва консумацията на една бира на ден с алкохолно съдържание до 5%.
Бирата е естествена бариера срещу камъни в бъбреците. Проучване, публикувано в „Американския журнал по епидемиология“, изчислява, че една бутилка бира, консумирана всеки ден, намалява риска за камъни в бъбреците с около 40%.
Пенливата напитка стимулира мисловния процес. Е, след 1-2 бири едва ли ще станете гений, но напитката стимулира креативността.
Как да отваряте правилно кутийка с бира?
Пивото е полезно за зрението. Канадски учени открили, че една бира на ден е достатъчна да повиши антиоксидантите в тялото ни и да предотврати катаракта на очите.
Бирата понижава кръвното налягане. Изследователи от Харвард установяват, че умерената консумация на бира води до по-малка вероятност от високо кръвно налягане.
iStock/Getty Images
България на 10-о място по консумация на бира в ЕС
Бирата съдържа фибри, които помагат на храносмилането. Те поддържат редовната функция на стомаха, спомагат за храносмилането и намаляват нивата на холестерол.
Само бирата и млякото съдържат молекулата никотинамид рибозид. Тя подобрява метаболизма в клетките, предпазва от затлъстяване, засилва мускалите, помага срещу стареенето на клетките и удължава живота.
За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук