Призивите на „чужди държави” за реформи в Египет - „подстрекателство”
Призивите на „чужди държави” за реформи в Египет - „подстрекателство” / снимки: Reuters, архив

Министерството на външните работи на Египет нарече „подстрекателства” призивите на САЩ и други западни страни незабавно да се пристъпи към политически реформи в страната, съобщават официални египетски медии. В изявлението на външното ведомство се казва, че призивите на „някои чужди държави” се възприемат като поощрение за сегашната ситуация в Египет и се отхвърлят.

Американският държавен секретар Хилари Клинтън поиска от вицепрезидента на Египет Омар Сулейман разследване за насилието по време на манифестациите в Кайро, съобщи говорител на американското външно ведомство. По време на разговор държавният секретар подчерта, че осъждаме насилието в сряда и прикани правителството да държи отговорни неговите извършители, каза Филип Краули, цитиран от БГНЕС.

Призивите на чужди държави за реформи в Египет  подстрекателство
netinfo


Тя твърдо призова правителството да проведе разследване, и настоя предаването на властта в Египет да започне незабавно, което бе и призив на президента Барак Обама. Остри сблъсъци между привърженици на президента Хосни Мубарак и негови противници избухнаха по-рано днес, а опозицията призовава за масови демонстрации в петък с искане за незабавна оставка на президента. „Ние не знаем кой пусна тези хулигани по улиците на Кайро. Които и да са те, те трябва да бъдат държани отговорни. Това бе очевиден опит да бъдат сплашени манифестиращите”, заяви говорителят Филип Краули.

Междувременно министърът на външните работи на Франция Мишел Алио-Мари призова за прекратяване на насилието в Египет, предаде ИТАР-ТАСС. В  изявление на живо по телевизията „Канал плюс” тя каза, че от насилието трябва да се откажат „и едната, и другата страна”. Тя подчерта, че е необходимо да се осигури „процес на мирен преход при внимателно вслушване във въжделенията на населението на страната”.

Алио-Мари не отговори на въпроси на журналисти дали Франция е за незабавна оставка на египетския президент Хосни Мубарак, или за произвеждане на изборите в срок, тоест през есента на тази година. Първият френски дипломат обясни, че не е работа на Франция да решава това, като изтъкна, че в настоящата ситуация Париж трябва преди всичко да призовава страните към  сдържаност.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви днес, че Иран иска да се възползва от хаоса в Египет и да създаде там „друга Газа”, управлявана от ислямски фундаменталисти, предаде АП. В изявление пред парламента на Израел Нетаняху каза, че очаква новото правителство на Египет да спазва сключеното преди три десетилетия израелско-египетско мирно споразумение.

Призивите на чужди държави за реформи в Египет  подстрекателство
netinfo

Той обаче предупреди, че ислямистки групи вече са успявали да вземат властта с демократични средства в Иран, Ливан и Ивицата Газа. „Има ли свобода в Иран? Има ли демокрация в Газа? Поддържа ли ливанската групировка Хизбула човешките права”, попита израелският премиер. По думите му иранците искат Египет „да се върне в средните векове”. „Те искат Египет да се превърне в нова Газа, който да бъде управлявана от радикални сили, които са против всичко, което искаме ние, всичко, което отстоява демократичният свят”, каза Бенямин Нетаняху. Той обаче не посочи как Иран ще направи това, отбелязва БТА.

АП припомня, че в началото на антиправителствените протести в Египет Нетаняху не ги коментираше, но през последните няколко дни неколкократно предупреждава за опасностите, които могат да произтекат от нестабилността в Египет. Египет е първата арабска страна, с която Израел сключи мирен договор през 1979 г. Оттогава той се спазва стриктно от Кайро, а Хосни Мубарак поддържаше тясна връзка с израелските лидери и беше техен посредник с останалия арабски свят, допълва агенцията.