Природно средство от китайската медицина бе успешно тествано върху мишки и маймуни
Природно средство от китайската медицина бе успешно тествано върху мишки и маймуни / iStock/Getty Images
Експерти от института Lundqvist в САЩ с китайски колеги тестваха съединение, което може да се използва като нехормонален мъжки орален контрацептив. Изследването е публикувано в списанието Nature Communications.

Учените са използвали съединение, наречено триптонид, изолирано от растението Tripterygium Wilfordii, което се използва в китайската медицина. Експерименти с мишки и макаци показват, че единичните дневни дози триптонид водят до деформация и обездвижване на сперматозоидите няколко седмици след началото на приема. Фертилитетът се възстановява 4-6 седмици след спиране на вземането на триптонид.

Противозачатъчно хапче за мъже премина успешно клинични изпитания

Според наблюденията на изследователите, триптонидът влияе върху образуването на сперматозоиди в последните етапи, което води до дефекти и нарушена подвижност.

Учените забелязват триптонид още през 90-те години, когато се установява, че мъжете, които са използвали Tripterygium Wilfordii за медицински цели, са имали влошено качество на спермата. Оттогава се изучава като възможен компонент на мъжките противозачатъчни хапчета.

Превод и редакция: DarikNews