Тест показва, че то е безопасно, понася се добре и ефектът от него е обратим
Тест показва, че то е безопасно, понася се добре и ефектът от него е обратим / iStock/Getty Images
Американски учени, тестващи противозачатъчно хапче с група мъже, заявиха, че то е безопасно, понася се добре и ефектът от него е обратим, съобщиха в. "Дейли мейл" и в. "Мирър".

Това е второто обещаващо противозачатъчно хапче за мъже в процес на изпитания. Съществува и гел с такъв ефект, който също е в изпитания.

Контрацептив за мъже не позволява на семенната течност да плува

Специалистите от Биомедецинския изследователски институт в Лос Анджелис и Вашингтонския университет очакват да минат десетина години преди противозачатъчното хапче за мъже да излезе в продажба.
 

Хапчето 1-beta-MNTDC е модифицирана синтетична форма на тестостерона. То действа както върху мъжките хормони, така и върху прогестерона, който освен от женските яйчници, се освобождава и от мъжката ендокринна система за производство на тестостерон. Идеята е хапчето да намали производството на сперма в тестисите, но нивото на тестостерона в останалата част от организма да се запази.

"Резултатите ни показват, че хапчето намалява производството на сперма, като в същото време запазва либидото", каза д-р Кристина Уанг, един от ръководителите на изследването.

Усъвършенстваха противозачатъчното хапче за мъже

Нивото на тестостерона на пилите хапчето спаднало значително, без видими странични ефекти iStock/Getty Images

В изпитанията са участвали 40 здрави мъже, като 10 от тях са получавали плацебо. Нивото на тестостерона на пилите хапчето спаднало значително, без видими странични ефекти.

Липсата на силни странични ефекти се дължи на факта, че медикаментът имитира действието на тестостерона в останалата част от тялото, но не е достатъчен за производството му в тестисите.

Създадоха първото противозачатъчно за мъже

Периодът на изследването - 28 дена, обаче е кратък за оптимален резултат. За да се отрази медикаментът върху производството на сперма, са необходими 60 до 90 дни. Предстоят по-дълги клинични изследвания.

Една трета от мъжете са склонни да пият противозачатъчно хапче. Една четвърт от анкетираните обаче са казали, че не биха го правили.

Четете също: 

Мобилно приложение може да замени противозачатъчното хапче

Ултразвукът- мъжко противозачатъчно?

Увеличило се е търсенето на мини презервативи, компании реагират веднага

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА