Ултразвукът- мъжко противозачатъчно?
Ултразвукът- мъжко противозачатъчно? / © sxc.hu

Учените от университета в Северна Каролина разработиха нов контрацептив за мъже с помощта на ултразвук, който ще унищожава сперматозоидите на силния пол, предаде БГНЕС.Контрацептивният ефект се появява, ако направите няколко процедури, но учените смятат, че са необходими още изследвания, за да се установи колко дълго трае ефектът му. Това е последната новост в науката в областта на методите за предпазване от бременност. Ултразвукът е най-подходящата форма на мъжки противозачатъчни, смятат експерти.
Високочестотните звукови вълни може да намалят броя на сперматозоидите на мъжа.Опасенията са около вероятността честото използване на метода на направи мъжете безплодни.

По данни на Световната здравна организация близо 47% от безплодните бракове са заради проблеми при мъжа - еректилна дисфункция, проблеми със сперматогенезата или други. Националният консултант по урология и шеф на урологичната клиника на УМБАЛ „Александровска" проф. Чавдар Славов изрази мнение, че "у нас проблемите на мъжа са причина за безплодие в 30-40% от семействата без деца. Въпреки това, едва 10 % от мъжете с проблеми търсят медицинска помощ. Това показва, че българският мъж продължава да пренебрегва своето репродуктивно здраве.

Всяка сряда на месец февруари от 9.00 до 11.00 ч. в Кабинета по репродуктивно и сексуално здраве на мъжа (Андрологичен кабинет) на Александровска болница ще се извършват безплатни консултативни и ехографски прегледи на пациенти със стерилитетни проблеми и заболявания на половата система при мъжа.Телефонът за информация и записване е 02/ 9230 204, съобщиха от лечебното заведение.