/ БГНЕС
Президентът Румен Радев представи пред новия генерален директор на ЮНЕСКО амбициозен проект, насочен към науката, образованието и медицината. Това се случи през втория ден от визитата на държавния глава във Франция.

Президентът Радев пристигна във Франция, срещна се с Макрон (СНИМКИ/ВИДЕО)

Акцент в програмата му бе среща с новия генерален директор на ЮНЕСКО Одри Азуле, която наследи поста си от Ирина Бокова. „Тя ме посрещна топло и с думите „Заповядайте, това тук е българска територия“. Явно това е резултат от дейността на г-жа Бокова, която тя високо оценява“, посочи Румен Радев.

По време на разговора е обсъдено опазването и развитието на историческото наследство. Според президента България може да разчита на ЮНЕСКО за помощ във връзка с всички археологични дейности. „Имаме още много какво да откриваме, но не ни достигат средства“, коментира Радев.

Президентът Радев представи пред директора на ЮНЕСКО амбициозна идея
БГНЕС

Сред темите е било образованието и как то да бъде облекчено, ефективно и достъпно за децата. Държавният глава е убеден, че страната ни трябва да си сътрудничи с ЮНЕСКО по образователни проекти за налагането на общи европейски и световни стандарти в тази сфера.

„Одри Азуле подкрепя нашата идея за развитие на наука и високи технологии. По нея се работи от много време, има създадена организация на учените от балканските държави. Идеята е с помощта на ЦЕРН да се изгради един международен институт за устойчиво развитие с научен център. Там да има ускорител на ядрени частици, така че когато това се реализира, да имаме на едно място наука, образование и медицина на изключително високо ниво“, каза още президентът Радев.

Той уточни, че има идеен проект, а по негова инициатива е създадена междуведомствена група, което ще извади на масата идеята и по време на председателството ни на Съвета на ЕС.

По-рано през деня Радев се срещна и с представители на френския бизнес, където акцент в разговорите бе засилване на интереса към инвестиции в България. Сред присъстващите бяха представители на компании от сферата на авиационната промишленост, обраната, земеделието и храните.

Президентът Радев представи пред директора на ЮНЕСКО амбициозна идея
БГНЕС

Румен Радев покани предприемачите да засилят индустриалното и технологично сътрудничество с България. „Франция присъства неизменно като потенциален партньор в наши проекти за модернизации и като партньор, който е готов на трансфер на технологии“, обясни президентът. Той заявил че сделки с Франция в отбранителната сфера са въз основата на бизнес, а не на политически отношения.