Президентът на МОК призова за мирно решение в Тибет
Президентът на МОК призова за мирно решение в Тибет / снимкa: БГНЕС
Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Жак Рох заяви, че е много загрижен по повод размириците в Тибет и други международни събития около предстоящите олимпийски игри в Пекин, предадоха осведомителните агенции.

"Много съм обезпокоен от международното положение и онова което се случва в Тибет", каза Рох в Пекин на заседание на Асоциацията на националните олимпийски комитети. В речта си той отбеляза, че протестните прояви са засегнали щафетата по пренасянето на олимпийския огън и подчерта, че Международният олимпийски комитет призовава за бързо и мирно решение в Тибет.

Хиляди демонстранти с тибетски знамена скандираха вчера"Позор за Китай" по улиците на Лондон. АП отбелязва, че изявлението на Жак Рох е признак , че по света нараства загрижеността относно събитията в Тибет и че от това може да пострада олимпийското движение. Комунистически Китай анексира Тибет през 1950 г. Няколко години по-късно тибетците се вдигат на въоръжено въстание, което е потушено.

Протестите започнаха в главния тибетски град Лхаса на 10 март, когато се отбелязаха 49 години от въстанието и изгнаничеството на Далай лама, духовния водач на тибетците. Според китайските официални данни при размириците са загинали 18 цивилни и двама полицаи. Но по сведения на тибетското правителство в изгнание жертва на китайските репресии са станали между 135 и 140 души, над 1000 са ранените, а стотици са арестувани, посочва АФП.