През 2050 г. половината човечество ще живее в градове
През 2050 г. половината човечество ще живее в градове / снимка: БГНЕС

До края на 2008 г. половината от световното население ще живее в градове за пръв път в историята, се казва в доклад на ООН, цитиран от Ройтерс.

В края на 2050 г. 6,4 млрд. души ще живеят в градовете. Сега те са едва 3,3 млрд. Според прогнозите населението на света ще нарасне до 9,2 млрд. души през 2050 г. В най-развитите региони на света – Европа, Северна Америка и Океания – много повече хора живеят в градовете, отколкото в провинцията, подобно е положението в Латинска Америка и Карибите. Африка и Азия са изключения, макар, че там живее по-голямата част от световното население.

С нарастване на урбанизацията се очаква като цяло селското население да започне да намалява и да спадне до 2,8 млрд. души през 2050 г. Някои страни, като Индия, където се намират два от най-големите метрополиса Мумбай и Делхи си поставят за цел да забавят урбанизацията чрез поощряване развитието на селските райони.

Около 40% от населението на Китай живее понастоящем в градовете, а до 2050 г. се очаква то да надмине 70%. Във втората по-населеност страна Индия само 29% живеят в градовете за момента. През 2050 г. 55% от индийците ще живеят в градове. Към Мумбай и Делхи ще се присъединят още Калкута и Мадрас.

Предвижда се Токио да остане най-населеният град в света. При последното преброяване 35,7 милиона души живеят в японската столица. До 2025 г. ще има 27 мегаполиса в света и Европа ще добави към тях само един – Париж, който ще е на последното 27 място с 10 милиона души.

От всичките 19 мегаполиса днес европейски са само Москва и Истанбул.