Преговорите между Москва и Киев ще бъдат подновени във вторник, съобщи украински делегат, след като по-рано през деня срещата от четвъртия кръг, посветена на двуседмичните боеве, приключи без пробив.

"В преговорите е направена техническа пауза до утре", написа в Twitter висшият украински преговарящ и помощник на президента Михайло Подоляк, след като през уикенда и двете страни изразиха надежди, че ще бъде обявено първоначално споразумение.
 
Поредният кръг от разговорите между Русия и Украйна протече днес чрез видеовръзка, съобщи ДПА. Агенцията се позовава на Антон Герашченко, съветник на украинския вътрешен министър. Преговорите започнаха в 10,30 ч. украинско време (и българско). Вчера и двете страни изразиха сдържан оптимизъм за развитието на преговорите.

Четвъртият кръг от преговорите между Русия и Украйна днес се фокусира върху "постигането на мир, прекратяването на огъня, незабавното изтегляне на всички войски и предоставянето на гаранции за сигурност", написа Михайло Подоляк - съветник на украинския президент Володимир Зеленски, в "Туитър", предаде ДПА.
"Труден разговор. Въпреки че Русия е наясно с безрезултатността на агресивните си действия, тя има илюзията, че 19 дни на насилие срещу мирни градове е правилната стратегия", продължи Подоляк.
Преговорите се водиха чрез видео връзка.

През последните дни както Киев, така и Москва изразиха предпазлив оптимизъм по отношение на курса на мирните преговори, въпреки че руските атаки срещу Украйна стават все по-интензивни.

През нощта руските сили са подложили на артилерийски обстрел североизточни предградия на Киев и са нанесли удари по цели на изток от украинската столица, предаде Асошиейтед прес, цитирайки областният управител на Киевска област Олекси Кулеба. В боевете за Бровари е убит един от местните градски съветници.

Украйна предупреди, че руските войски се подготвят за нови атаки


През изминалата нощ са атакувани градовете Ирпин, Буча и Гостомел, където се водят едни от най-тежките боеве около Киев.
БТА