Венецуела протест
Венецуела протест / БГНЕС
Съединените щати предупредиха ООН, че има опасност политическата криза във Венецуела да се разрасне в конфликт, подобен на този в Сирия или в Южен Судан, предаде Франс прес.

48 души загинаха през последните седмици в сблъсквания между силите на реда и опонентите на президента Николас Мадуро, подложен на остри критики заради неспособността му да се справи с политическата и икономическата криза във Венецуела.

Един загина, над 200 ранени при сблъсъци на протестиращи и полиция в Каракас (ВИДЕО)

"Нещата не се подобряват, а се влошават. Опитваме се да кажем, че е необходимо международната общност да заяви: "Спазвайте човешките права на вашето население", в противен случай събитията ще се развият в посока, каквато видяхме на толкова други места", каза пред журналисти посланичката на САЩ в ООН след закрито заседание на Съвета за сигурност. "Видяхме какво се случи в Сирия, в Северна Корея, Южен Судан, Бурунди или Бирма. Защо не предприемем превантивни действия? Защо не се опитаме да уредим проблема преди да е започнал?", каза Хейли. Венецуела е на ръба на хуманитарна криза, продължи тя и призова международната общност да предприеме мерки, за да "накара Мадуро да прекрати насилието и потисничеството и да възстанови демокрацията".

Пенсионери влязоха в стълкновение с полицията при протести във Венецуела

Венецуелският представител в ООН Рафаел Рамирес разкритикува позицията на САЩ и ги обвини, че се месят във вътрешните работи на страната му. "Венецуела ще реши сама вътрешните си проблеми. Няма да приемем намеса", каза той.

Венецуела протест
БГНЕС


 
БТА