Пречистват радиоактивна вода в Япония
Пречистват радиоактивна вода в Япония / снимка: БГНЕС

Нова система за пречистване на радиоактивна вода влезе в действие на претърпялата авария АЕЦ "Фукушима 1" в Япония, съобщи в петък операторът на централата ТЕПКО.

Новият мобилен комплекс може да отстрани 60 вида радиоактивни частици от 300 тона замърсена течност ежедневно. Сред извличаните вещества е и опасният радиоактивен елемент стронций.

Според специалистите, преминалата през комплекса вода се нуждае от още една обработка с друго съоръжение, но използването й ще позволи да се постави под контрол натрупването на територията на АЕЦ "Фукушима" на замърсени радиоактивни течности.

От началото на 2014 г. в централата работи мощният пречиствателен комплекс Ей Ел Пи Ес (ALPS), който успява да отстрани три вида радиоактивни частици, с изключение на изотопа на водорода тритий. Трите линии на системата могат да пропускат над 750 тона вода на ден, но заради постоянните повреди комплексът досега не е работил с пълната си мощност. Последната му повреда бе в края на миналата седмица и спря една от линиите.

Натрупаната радиоактивна вода във "Фукушима 1", използвана за необходимото аварийно охлаждане на разрушените ядрени реактори, е един от главните проблеми за ликвидирането на последствията от аварията през 2011 г. Според специалистите замърсената вода в дренажната система на АЕЦ се увеличава ежедневно с 400 тона. Други над 400 хиляди тона се съхраняват в специални резервоари и очакват реда си за пречистване.