Пожар в Първи реактор на  АЕЦ Фукушима 2, системата за охлаждане е спряна
Пожар в Първи реактор на АЕЦ Фукушима 2, системата за охлаждане е спряна / снимка: Reuters

В сградата на първи енергоблок на авариралата японска АЕЦ "Фукушима 2" е възникнал пожар и от нея излизат пламъци, съобщи компанията оператор ТЕПКО, цитирана от ИТАР-ТАСС. Ройтерс съобщава само за "искри от електрическата инсталация", които били забелязани от персонала.

Пожарът е причинен от запалил се електрически кабел и не е довел до разрушения или сериозни последствия, съобщи компанията оператор ТЕПКО, цитирана от ИТАР-ТАСС.

Отчитайки вероятността пожарът да е предизвикан от повреда в енергийната система на обекта, работниците от централата са изключили електричеството в сградата, при което била изключена и системата за охлаждане на басейна с отработено ядрено гориво.

Според ТЕПКО температурата в басейна, която в момента на аварията била 25 градуса по Целзий, е започнала да се повишава и до обяд утре може да достигне 100 градуса. Компанията се надява тази вечер да включи отново охладителната система, но процесът на нагряване на водата няма да спре веднага. Охлаждането й до предишното безопасно равнище от 25-26 градуса ще отнеме няколко дни.

Представителите на ТЕПКО заявиха, че са информирали своевременно правителството за случилото се и ще вземат мерки за предотвратяване на подобни инциденти в бъдеще.

АЕЦ "Фукушима 2" е разположен на няколко километра по тихоокеанското крайбрежие от "Фукушима 1", която бе най-сериозно поразена от вълните цунами на 11 март. Реакторите във "Фукушима 2" също бяха спрени, въпреки, че централата пострада доста по-слабо.