/ Thinkstock/Getty Images
Температурите в 13 града по света могат да надхвърлят покачване с 2 градуса Целзий след 2020 г., предаде Ройтерс, позовавайки се на нов доклад.

Докладът, изготвен от консорциума Ърбан Клаймит Чейндж Рисърч Нетуърк, е представен в град Едмънтън, Канада. Експертите не крият опасенията си, че човечеството няма да успее да постигне целта, заложена в Парижкото споразумение за климата за ограничаване на глобалното затопляне до края на века до 1,5 или максимум до 2 градуса Целзий.

ВИЖТЕ ПОСЛЕДИЦИТЕ ОТ ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ В СНИМКИ

Данните от новия доклад чертаят още по-тревожна картина. Още през близките години температурите в много градове по света могат да се повишат до стойности, надхвърлящи този праг.

Сред стотиците градове, включени в доклада, най-сериозно повишение на температурите след 2020 г. се очаква в белгийския град Льовен. Следват Женева (Швейцария), където експертите прогнозират покачване с 2,5 градуса Целзий, и Шънджън (Китай) и Цукуба (Япония) - с по 2,3 градуса Целзий.

Климатичните промени вече имат своите последствия

Авторите на доклада отчитат също, че бурите, наводненията и други екстремни проявления, свързани с климатичните промени, засягат по-сериозно градовете, отколкото са прогнозирали учените.

Резултатите от доклада трябва да послужат за напомняне, че градовете се нуждаят от ефикасни стратегии, за да противодействат на ефектите от климатичните промени, имайки предвид, че само в "шепа случаи" температурите няма да се повишат до стойности, надхвърлящи 1 градус Целзий.

Най-красивите места на планетата, които скоро може да изчезнат (ВИДЕО/СНИМКИ)

Експертите напомнят, че около половината от световната популация живее в градски райони, като се очаква до 2050 г. градското население на планетата да се увеличи до 66%.
БТА