Астронавтите от третата частна космическа мисия вече са на Международната космическа станция. Испанецът Майкъл Лопес-Алегрия, италианецът Валтер Виладеи, шведът Маркус Ванд и турчинът Алпер Гезеравджъ преди седмица излетяха от Кейп Канаверал във Флорида на борда на космическата капсула „Дракон“ на „Спейс Екс“. Това е поредната търговска мисия на тексаската „Аксиом Спейс“, която работи в сътрудничество с НАСА, предава Voice of America (VOA).

Полетът на четиримата астронавти до орбиталния комплекс продължи около 37 часа. Мисията ще продължи две седмици като през това време ще бъдат извършени серия експерименти, съобщиха от НАСА.

МКС вече няколко пъти е посрещала космически туристи, но „Аксиом Спейс“ стана първата компания с изцяло частен екипаж. След като се прикачиха към космическата станция, членовете на екипажа получиха топло посрещане от техните колеги астронавти на борда на МКС. Според медийни публикации мястото на всеки от пътуващите в настоящата мисия струва около 50 млн. евро.

През последните две години „Аксиом Спейс“ разви космическата си дейност на база изпращане в космоса на астронавти, спонсорирани от чужди правителства, както и на частни пътувания в земната орбита, пише Voice of America (VOA).

„Аксиом Спейс“ планира и собствена орбитална станция в бъдеще. Компанията вече е упълномощена от НАСА да изгради модул за търговски цели на МКС.

И накрая по въпроса за водата на Марс. Засечена е много замръзнала вода под повърхността на Марс. Тя се намира на т.нар. марсиански екватор, не на полюсите, както е на Земята. Учените казват, че не се очаква да има полярна ледена шапка на екватора, но това показват данните

Според данните ако се разтопи това ледено откритие, което се предполага че е четири километра дебело, може да покрие цялата планета с двуметров слой вода или достатъчно да запълни обем, колкото земното Червено Море.

Откритието по-скоро не би било от голяма полза за космическите изследователи...
Voice of America (VOA)