/ Gulliver/Getty Images
Португалия е ваксинирала изцяло 80% от населението си срещу коронавирус, предава Reuters, като се позовава на официалните данни от здравните власти на страната, която е сред най-ваксинираните в света и властите постепенно отменят повечето свързани с COVID-19 ограничения.

Според статистиката на Reuters, Португалия и Обединените арабски емирства имат еднакъв процент на пълни ваксинации и са начело по този показател в целия свят.

ЕС постигна целта си: Ваксинира напълно 70 процента от населението

Южноевропейската държава е ваксинирала около 8,2 милиона души от населението си от малко над 10 милиона, съобщи здравният орган DGS късно във вторник. Почти всички възрастни над 65 години и половината от младите хора на възраст 12-17 години вече са напълно ваксинирани.

„Не се притеснявам дали сме номер 1, 2 или 3 (в света)“, каза ръководителят на Португалската оперативна група за ваксинация, вицеадмирал Хенрике де Гувея е Мело, след посещение на ваксинационен център близо до Лисабон през почивните дни.

Носенето на маски престана да бъде задължително на открито от понеделник. Регистрираните случаи на Covid-19 в Португалия досега са 1,058,347, а смъртните случаи - 17 882.  
Агенция "Фокус"