Полският президент постъпи в болница, няма опасност за здравето му
Полският президент постъпи в болница, няма опасност за здравето му / Reuters

Полският президент Лех Качински постъпи в болница с инфекция и прекрати всички си ангажименти тази седмица, включително плановете да участва в срещата на лидерите на Европейския съюз, предаде Ройтерс.

"Президентът беше подложен на тестове в болницата и може да си тръгне , ако лекарите му позволят", заяви представител на президентската пресслужба. Официалният уебсайт на Качински посочва, че той е прекратил ангажиментите си тази седмица по препоръка на лекарите. Полските медии посочват, че здравословното му състояние му не е сериозно застрашено.

60-годишният Качински, консервативен евроскептик, се очакваше да участва в разговорите в Брюксел по-късно тази седмица, насочени към избора на нов президент на Европейския съвет и външен министър на 27-членния блок. Новите постове бяха създадени след окончателното приемане на Лисабонския договор, припомня БГНЕС. Полският премиер Доналд Туск, отявлен противник на Качински и вероятен негов опонент на президентските избори следващата година, ще участва в разговорите в Брюксел.

Според проучванията на общественото мнение Качински има по-малка обществена подкрепа от Туск. Според проучване на CBOS само 24% от полските граждани са положителни настроени към постигнатото от Качински, спрямо 62%, които имат критики към неговото управление.