Полкът, в който служи принц Хари, се готви за разполагане в Ирак?
Полкът, в който служи принц Хари, се готви за разполагане в Ирак? / netinfo

Британски вестник съобщи, че принц Хари, внук на английската кралица и втори син на британския престолонаследник принц Чарлс, в скоро време ще получи финална подготовка за разполагане в Ирак заедно с неговия полк. Британското министерство на отбраната обаче заяви, че още не е взето решение за изпращането на този полк, предаде Асошиейтед прес.

"The News of The World" съобщи, че принцът, който е третият възможен наследник на трона, ще участва в двудневен курс, предшестващ изпращане в Ирак, по време на който войниците научават основни арабски изрази.

Принц Хари служи в полка the Blues and Royals и е обучен да командва 11 войници и четири танка.

Говорител на министерството на отбраната каза, че полкът the Blues and Royals е сред няколкото военни части, които се имат предвид за разполагане в Ирак през април.

Дори да бъде избран този полк, не е задължително целият му състав да замине. Ако бъде избрана тази част, командирът на полка ще реши дали е уместно за Хари да замине, заяви говорител на министерството, пожелал анонимност.

Британското министерство на отбраната по-рано потвърди, че Хари може да отиде в Ирак, ако неговата част бъде разположена там, но допълни, че той може да бъде пазен от ситуации, при които присъствието му може да застраши неговите другари.

Принц Уилям, който също служи в този полк, не може да бъде изпращан в райони, където се води война, защото е втори възможен наследник на британския трон.

Великобритания има 7000 войници в Южен Ирак и планира да намали броя им през 2007 г., заявиха представители на правителството.