Показаха първи кадри с блокираните под земята миньори
Показаха първи кадри с блокираните под земята миньори / Reuters

Чилийската телевизия показа първи кадри с блокираните под земята 33 миньори, предаде Франс прес. В материала, излъчен отчасти по обществената телевизия Ти Ви Ен те изглеждат организирани и спокойни, и обясняват как са се организирали на почти 700 метра под повърхността. Показани бяха само кратки откъси от 45-минутното видео, което вече бе изгледано от семействата на миньорите.

Материалът е бил заснет с микрокамера, спусната под земята с една от сондите, които служат за снабдяване на блокираните работници с храна, вода и лекарства.

Специалисти от космическата агенция на САЩ НАСА консултират чилийското министерство на здравеопазването по въпроса за оказването на помощ на блокираните под земята миньори. Това съобщи говорителят на Държавния департамент Филип Кроули, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Кроули отбеляза, че Съединените щати имат голям опит що се отнася до продължителното пребиваване на човек в затворено пространство. Това може да помогне на чилийските миньори да издържат при аналогични условия през седмиците или месеците, които им остават, преди да бъдат извадени на повърхността, допълни той.

Четирима експерти от НАСА ще пристигнат в Чили, за да се включат в спасителната операция, потвърди чилийският министър на здравеопазването Хайме Манялич, цитиран от Франс прес и БТА.

33 миньори - 32 чилийци и един боливиец, са блокирани на близо 700 метра под земята след срутване в медна мина в Северно Чили на 5 август. Спасителите прогнозират, че изваждането им на повърхността може да отнеме до четири месеца.

Блокираните от 21 дни под земята миньори са в прилично състояние, въпреки загубата на тегло и обезводняването, съобщи чилийският министър на здравеопазването.

Направен от разстояние медицински преглед е показал, че мъжете са загубили между 8 и 10 килограма през първите 17 дни след срутването в мината - преди да бъдат открити и да им бъдат спуснати първите порции храна. Това не им пречи да изпращат шеги, отбеляза Манялич.

Той обясни, че от понеделник е в ход процес на постепенно възстановяване на миньорите, които получават храна и вода.

Инженери планират да спуснат на миньорите миниатюрни прожектори, за да им помогнат да издържат на дългата скука, която ги очаква, предаде Ройтерс.

Фермерът Уилсън Авалос е решил да изпрати на двама свои пленници, които са блокирани под земята, футболни клипове с Марадона, Пеле и Роналдиньо. "Те са големи фенове на футбола... Сигурен съм, че това наистина ще им помогне да запазят дух", каза той.

Чилийски съд блокира 1,8 милиона приходи на мината в Сан Хосе де Копиапо, на 800 километра северно от столицата Сантяго, за да гарантира бъдещото изплащане на обезщетения, предаде още Франс прес.

Минната група "Сан Себастиан", която стопанисва мината, обяви в началото на седмицата, че е на ръба на фалита заради инцидента с блокираните под земята хора. Тя изрази съмнение дали ще може да плати заплатите на миньорите.